Οικονομία

Στήριξη και ανοχή από ΕΕ για να αποφύγουμε νέα κρίση


Τα όρια αυτού που ο Μάριο Σεντένο έχει περιγράψει ως… "ευελιξία χωρίς όρια" θα αναζητήσει στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση όπου θα αναζητηθεί η δημοσιονομική απάντηση της ευρωζώνης στις σοβαρές παρενέργειες της επιδημίας του κορονοϊού, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για τα «πακέτα» μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας που ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται. Αναμένεται ακόμη ότι θα επαναφέρει, σε διαφορετικό πλαίσιο, το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος..

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίσει ότι δύο κρίσιμες κατηγορίες έκτακτων δαπανών δεν θα υπολογισθούν στο φετινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα:

  • Οι δαπάνες για το προσφυγικό, που φαίνεται ότι διογκώνονται σημαντικά λόγω της νέας κρίσης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στον Έβρο.
  • Οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση «εξαιρετικών περιστάσεων», δηλαδή για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της επιδημίας. Οι επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν παραμένουν απροσδιόριστες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχώς διογκώνονται, όσο εξελίσσεται η οι επιπτπροσπάθεια διαχείρισης της επιδημίας με σοβαρά περιοριστικά μέτρα, που έχουν αντανάκλαση στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που δημιουργούνται το αίτημα για τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα.

Τα δημοσιονομικά και η στήριξη από ΕΕ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ευρύτερες συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία, που δεν μπορούν τώρα να υπολογισθούν, επιβάλλουν να ανοίξει, με την άδεια του Eurogroup, μια συζήτηση για το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, καθώς, ακόμη και αν δεν μετρηθούν οι έκτακτες δαπάνες στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι δύσκολη η επίτευξη αυτού του στόχου

Εκτιμάται ότι θα ήταν άκρως επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί ο στόχος, την ώρα που θα απαιτείται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί μια πολύ σοβαρά επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και με βάση τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στόχος των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπουργών Οικονομικών είναι

  • αφενός να αξιοποιηθεί όλη η ευελιξία των κοινοτικών κανονισμών για να αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση
  • αφετέρου, το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ξεπερνώντας τα 27 δισ. ευρώ, για τα οποία μίλησε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για τα ελληνικά αιτήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δαπάνες για το προσφυγικό και την επιδημία, αφού η γενική κατεύθυνση είναι να ενεργοποιηθεί για όλα τα κράτη μέλη η ρήτρα των «εξαιρετικών περιστάσεων», που επιτρέπει την απενεργοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα, όταν χρειάζεται να αντιμετωπισθεί μια πολύ σοβαρή και απρόβλεπτη διαταραχή.

 Ειδική μεταχείριση

Όμως, ειδικά για την Ελλάδα, που βρίσκεται και σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, θα χρειασθεί να ληφθούν αποφάσεις που ξεπερνούν τα όρια της γενικής χαλάρωσης, γι’ αυτό και θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της επανεξέτασης του δημοσιονομικού στόχου.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων από το Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε σε χθεσινή του δήλωση ότι η κυβέρνηση διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή:

  1. Να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
  2. Να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και
  3. Να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Διαβαστε επισης