Διεθνή

Τα γαλλικά MME λαμβάνουν μέτρα προστασίας των ανταποκριτών τους στη Ρωσία


Το ένα μετά το άλλο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο) δημοσιοποιούν την πρόθεση τους να προστατεύσουν τους ανταποκριτές τους στη Ρωσία οι οποίοι μετά τη νομοθεσία που υιοθέτησε την Παρασκευή η Δούμα κινδυνεύουν με πολυετή φυλάκιση αν κριθεί από τις ρωσικές αρχές ότι μεταδίδουν «ψευδείς πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό». Προς τον σκοπό αυτό πολλοί ανταποκριτές στη Ρωσία έλαβαν χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, email από την αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης ρωσική ρυθμιστική αρχή, στο οποίο χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα «fake news» προς αποφυγήν.

«Η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή, λόγω μιας διαδήλωσης που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω, με αφορμή ένα συμβάν που επίσης δεν μπορώ να χαρακτηρίσω, σε μια χώρα για την οποία το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι ξένη αλλά και κοντινή στη Ρωσία» γράφει στο διαδίκτυο ένας Γάλλος ανταποκριτής στη Μόσχα το κείμενο του οποίου αναδημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η Libération εξάλλου ανακοίνωσε, με το κεντρικό της άρθρο, ότι για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους της αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία . «Δεν θέλουμε να δούμε τους δημοσιογράφους μας να συλλαμβάνονται και να παραδίδονται στη δικαιοσύνη του Πούτιν» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι από ενημερωτικής απόψεως είναι σε θέση να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται.

Σε ότι αφορά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ανακοίνωσε ότι δεν θα διανέμει πλέον τηλεγραφήματα με την υπογραφή των ανταποκριτών του στη Ρωσία, ενώ ο αποκλειστικώς ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός BFM ανακοίνωσε ότι δεν θα εμφανίζει πλέον τον ανταποκριτή του στη Μοσχα. Ως προς το σημαντικότερο κανάλι της Γαλλίας, το TF1, ανακοίνωσε ότι διατηρεί στη Μόσχα μόνο τους ανταποκριτές του που καλύπτουν θέματα τα οποία δεν άπτονται της πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται άλλωστε πολλα σημαντικά ευρωπαικά μέσα ενημέρωσης τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανταποκριτών τους, όπως για παράδειγμα το πρακτορείο EFE, η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE και η εφημερίδα El Pais στην Ισπανία, η RAI στην Ιταλία, το BBC στη Βρετανία, η ARD και η ZDF στη Γερμανία κ.α.

Τέλος επι του θέματος τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) της οποίας ο γενικός γραμματέας Ρικάρντο Γκουτιέρεζ τόνισε πως πρόκειται για σαφέστατη προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων και ελέγχου των μέσων ενημέρωσης από τις ρωσικές αρχές. Επέκρινε ωστόσο εκ παραλλήλου και την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εκπομπές των ρωσικών μέσων Russia Today και Sputnik επισημαίνοντας πως «ακόμα και αν πρόκειται για μέσα προπαγάνδας, είναι και αυτή τμήμα της ελευθερίας έκφρασης η οποία δεν ισχύει μόνο για τις ιδέες ευρύτερης αποδοχής».

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης