Μόνο δυό μέρες κράτησε η ιδιότυπη ανακωχή των funds που κουμαντάρουν το ΧΑ, διαμορφώνοντας κλίμα και δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά: Σήμερα τα επιθετικά χαρτοφυλάκια επανεμφανίστηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και με μαζικές ρευστοποιήσεις βύθισαν τους δείκτες.
Μέχρι εκείνη την ώρα επικρατούσε συναλλακτική άπνοια, ο τζίρος ήταν μηδαμινός και οι δείκτες κινούνταν σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.
Η ξαφνική επίθεση που επέφερε μεγάλες απώλειες στα blue chips και στους δείκτες , προκαλεί ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα και τις προθέσεις των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση στο κλείσιμο της Παρασκευής, η οποία άφησε «στα κρύα του λουτρού» όσους έσπευσαν να ποντάρουν στη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για τη συνέχεια. Εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη τις επόμενες μέρες, ενώ κατεύθυνση θα δώσουν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.
Η τεχνική εικόνα συνηγορεί στην εκτίμηση-πρόβλεψη ότι θα συνεχισθεί η συσσώρευση στη ζώνη 767-785 μονάδων, όπου έχει κινηθεί ο ΓΔ τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλό ημέρας στις 768,89 μονάδες, με απώλειες 1,05%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,87%, κλείνοντας στις 2.011,21 μονάδες.
Ο κλαδικός δείκτης τραπεζικών μετοχών βυθίστηκε στο -3,69%, που είναι το απόλυτο χαμηλό ημέρας. υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ ξεκίνησε με +0,9%.
Στα blue chips τις καλυτερες επιδόσεις σημείωσαν: Jumbo +2,6%, ΟΠΑΠ +2,3%, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες απώλειες Εθνική Τράπεζα +4,8%, Motor Oil -4%, ΔΕΗ -3,6%, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς -3,3%. ΕΥΔΑΠ -2%.