Αγορές

Τα funds ακονίζουν τα ξίφη τους


Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, με κλειδί και χρονικό ορόσημο το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων της Παρασκευή. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις. Επιθετικά και "συντηρητικότερα" funds ακονίζουν τα ξίφη τους για τη μάχη που έρχεται και θα είναι απλώς ένα επεισόδιο στον ατέρμονα πόλεμο των δυνάμεων της αγοράς.

Ενα δείγμα προθέσεων και διαθέσεων δόθηκε σήμερα, αρχικά με το "σκούπισμα" της προσφοράς, που έδωσε ανοδική κατεύθυνση στους δείκτες και τις εν συνεχεία ρευστοποιήσεις  σε όλο και πιό χαμηλές τιμές.

 Η πολιτικοοικονομική συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ΧΑ και για την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, διαμορφώνοντας προσφορότερο έδαφος για νέα έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.

Στη διατήρηση θετικού κλίματος συμβάλλουν οι εκθέσεις διεθνών οίκων, οι οποίοι βλέπουν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ενώ διατυπώνουν επίσης αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις με το δημόσιο χρέος.

Η Moody’s  επισήμανε σήμερα ότι είναι credit positive το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους μείωσης των NPEs. Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας των ελληνικών τραπεζών και για την απελευθέρωση κεφαλαίων που θα υποστηρίξουν τις παραγωγικές συνάμεις της χώρας, αναφέρει ο οίκος.

Η  Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση επισημαίνει ότι πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν τους ίδιους στόχους. Θέλουν επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία θα απαιτήσει πλήρη εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων, μειωμένο ρόλο για το ΔΝΤ, σταδιακή ελάφρυνση  χρέους και λιγότερο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που προβλέπεται στο σημερινό σενάριο του προγράμματος.

 Με το όπλο παρά πόδα

 Κόντρα στην αισιοδοξία που αποπνέουν αυτές οι εκθέσεις, η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζεται πάλι χωρίς προσδοκίες και με συμπτώματα κόπωσης. Σήμερα δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό της, αν και η προσφορά ήταν περιορισμένη, όπως δείχνει και χαμηλός τζίρος σε μετοχές που πιέσθηκαν.

Η συνέχεια φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση των επιθετικών funds που παίζουν πτωτικά τους δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές. Σήμερα πολλά πυρά επικεντρώθηκαν στην Alpha bank, που είχε αποτελέσει στόχο και την προηγούμενη εβδομάδα.

 Τα βρετανικά hedge funds Marshall Wace, Lansdowne και Oceanwood Capital παραμένουν στην λίστα των χαρτοφυλακίων με σημαντικές θέσεις short. Ανέκοψαν για λίγο τις επιθέσεις, αλλά μάλλον θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες, αν συνεχισθεί η άνοδος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές αναμένουν τις επόμενες μέρες έντονες διακυμάσεις, που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για intraday trading και παγίδες εγκλωβισμού. 

 Μετοχές και δείκτες

Και σήμερα οι δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, αλλά  μετά τις 12:00 η κατεύθυνση ήταν σαφώς καθοδική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 738,47 μονάδες, εέχοντας κινηθεί μεταξύ 735,88 μονάδων (-0,65%) και 742,46 (+0,23%). Ο τζίρος ήταν μόλις 26,9 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,25%, στις 1.923,42 μονάδες. Η υποχ'ώρηση του κάτω από τις 1.730 μονάδες αποτελεί αρνητική τεχνική ένδειξη.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 752,27 μονάδες. Σε θετικό έδαφος Εθνική (+1,5%) και Ελλάδος (+1%). Σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank. Στο κόκκινο Πειραιώς -1,6%, Alpha -2,3%, Attica -3%.

Στο εμποροβιομηχανικά blue chips πρωταγωνίστησε η Βιοχάλκο με +2,4%. Μυτιληναίος +1,6%, ΟΛΠ +1,4%, ΕΛΠΕ +1%.

Ο ΟΠΑΠ εμφανίζεται με απώλειες 3,8%. Στην ουσία όμως  σημείωσε άνοδο 3,5%, δεδομένου ότι απέκοψε κουπόνι μερίσματος 0,70 ευρώ ανα μετοχή.