Αγορές

Τα funds… κάνουν υπομονή


Η αγορά ελληνικών ομολόγων έσπευσε ήδη να προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch - που αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κατά 17 μονάδες. Όμως οι χρηματιστηριακοί επενδυτές – κυρίως  διεθνή funds – εστιάζουν τώρα στο αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο λόγω Novartis και στον γεωπολιτικό κίνδυνο που δημιουργεί η ένταση στο Αιγαίο.

Απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο – σε περίοδο μάλιστα που οι μεγάλες διεθνείς αγορές βρίσκονται  σε φάση αστάθειας – οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους στο ΧΑ. Πρώτο εμφανές αποτέλεσμα η μείωση του τζίρου και η διολίσθηση των μετοχών.

Στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής οι δύο βασικοί δείκτες τερμάτισαν βέβαια με θετικό πρόσημο. Είναι μια πλασματική άνοδος , που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο της μετοχής της Coca-Cola και δεν αντανακλά τη δυναμική της αγοράς.

Ο ημερήσιος τζίρος συρρικνώθηκε περαιτέρω σήμερα και ήταν 42,5 εκατ. ευρώ, συν 12,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Πηγές αβεβαιότητας

Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις  και εναλλαγές προσήμου. Η εικόνα βελτιώθηκε (εξωραϊσθηκε) στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, με επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις που βοήθησαν δεικτοβαρείς μετοχές να ανακάμψουν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για τη συνέχεια. Όμως, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι διεθνείς αγορές δεν έχουν βρει ακόμη επίπεδα ισορροπίας. Για το ΧΑ υπάρχουν πρόσθετες πηγές αβεβαιότητας, που συναρτώνται με εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο και στα ελληνοτουρκικά.

Σημαντικό καταλύτη μπορεί να αποτελέσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις του Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει τη Δευτέρα κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσης.

Μετοχές και δείκτες

Σε αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ συνηγορούν οι τεχνικές ενδείξεις. Ο ΓΔ βρίσκεται πλέον εντός της ζώνης πρόσφατης συσσώρευσης, έχοντας επιβεβαιώσει μία βραχυχρόνια στήριξη περί τις 835 μονάδες. Μπορεί λοιπόν να δοκιμάσει την επόμενη εβδομάδα να διασπάσει την πρώτη ασθενή αντίσταση στην περιοχή των 855-857.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846,07 μονάδες, με κέρδη 0,38%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,76% στις 849,32.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,89%, τερματίζοντας  στις 2.171,48 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,44% μέχρι -1,60% και έκλεισε με απώλειες 0,92%.  Με αρνητικό π΄ροσημο όλες οι μετοχές του κλάδου πλην Τρ. Ελλάδος (+0,6%). Eurobank -2%, Attica -1,8%, Πειραιώς -1,4%, Εθνική -1%, Alpha -0,2%.

Στο ταμπλό των blue chips ξεχώρισε πάλι η Coca-Cola (+4,3%), που ανακοίνωσε χθες αυξημένα κέρδη και μέρισμα.
Ακολούθησαν Τιτάν και Jumbo +2,8%, Grivalia +1,8%, Motor Oil +1%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΔΕΗ +0,7%.
Στον αντίποδα Σαράντης -2,3%, Βιοχάλκο -2,2%, Lamda -1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%.