MEDSin

Τα «φάρμακα» του ύπνου


Οι περισσότεροι ενήλικες παλεύουν για να κοιμηθούν, με συνέπεια σπανίως πλέον να απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται για καλή υγεία.

Το άγχος και η κρίση έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χάσει τον ...ύπνο τους εκατομμύρια έλληνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε φάρμακα χωρίς προηγουμένως να προσπαθήσουν να φτιάξουν την καθημερινότητα για να κερδίσουν τον ύπνο τους.

Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθούν κάποιοι. Και όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι μερικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να κάνουν ευκολότερο το ύπνο.

Για παράδειγμα, πριν την κατάκλιση να αποφεύγετε:

-τις έντονες σωματικές δραστηριότητες 

-τα πολύ «βαριά» ή πολύ «ελαφρά» γεύματα. 

-τις μεγάλες ποσότητες υγρών.

Σημαντικό είναι επίσης να πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε κουρασμένοι. Εάν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε μέσα σε 20-30 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε στο σαλόνι και κάνετε κάτι που σας ηρεμεί και σας ευχαριστεί (π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου). Να ξαπλώσετε πάλι μόλις νιώσετε κουρασμένοι.

Αλλά και η καθημερινότητα είναι ο "τροχονόμος" του ύπνου. Για παράδειγμα 30 λεπτά άσκηση την ημέρα (η συστηματική γυμναστική βοηθά να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και να κάνουμε ξεκούραστο ύπνο), αλλά όχι από το απόγευμα και μετά (σε τέτοια περίπτωση, δυσκολεύει τον ύπνο).

Επίσης αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες (καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ) μετά τις απογευματινές ώρες. Και το κυριότερο; Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας, εν ανάγκη με τη βοήθεια ενός ειδικού.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr