Αγορές

Τα δύο σενάρια για τις αγορές μετά τις εκλογές


Στο μικροσκόπιο των αναλυτών των διεθνών τραπεζικών και επενδυτικών οίκων θα μπει απόψε το αποτέλεσμα των εκλογών για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στις αγορές, από τις οποίες θα κριθεί και η πορεία των τιμών ομολόγων και μετοχών το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει ένα καλό και ένα κακό σενάριο για τις αγορές, ανάλογα με τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων που θα βγάλει η κάλπη.

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των περισσότερων επενδυτικών οίκων τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις προσδοκίες τους είχε ενσωματωθεί σχεδόν ως βέβαιο το σενάριο της αδυναμίας ανάδειξης νέας κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, που διεξάγονται με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Παρότι αυτή η προσδοκία οδηγούσε στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αρκετά παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, με την ανάδειξη κυβέρνησης τον Ιούλιο από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με ενισχυμένη αναλογική, το τελευταίο δίμηνο πριν τις εκλογές ήταν πολύ ικανοποιητικό για τις αγορές, με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να κάνει ράλι περίπου 10% από τα χαμηλά που είχε υποχωρήσει τον Μάρτιο, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, και το 10ετές κρατικό ομόλογο να κερδίζει έδαφος, με την απόδοσή του να πέφτει κάτω και από το 4%.

Αυτή η συμπεριφορά των επενδυτών εξηγείται από την ανάλυση που έκαναν αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνοντας ότι (όπως προκύπτει και από τη "δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων" που δημοσιεύει το politico) η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τα Τέμπη είχε μειωθεί στις πέντε μονάδες, ακολούθως διευρύνθηκε στις επτά μονάδες, παρέχοντας μια αρκετά σαφή ένδειξη ότι μετά τις δεύτερες εκλογές θα μπορέσει να σχηματισθεί μια σταθερή κυβέρνηση από τη ΝΔ ή με κορμό τη ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, το κύριο στοιχείο που θα περιμένουν να αποκωδικοποιήσουν οι αναλυτές επενδυτικών και τραπεζικών οίκων μετά τη δημοσίευση των σημερινών αποτελεσμάτων θα είναι το ποσοστό της διαφοράς των δύο κομμάτων και, δευτερευόντως, το πού ακριβώς θα σταθεί το ποσοστό της ΝΔ. Τα σενάρια είναι δύο:

  1. Στο καλό για τις αγορές σενάριο, η ΝΔ θα πρέπει να έχει μια διαφορά τουλάχιστον πέντε μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και με ένα ποσοστό της κοντά ή πάνω από το 35%, ώστε να επιβεβαιώνεται η βασική προσδοκία των επενδυτών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
  2. Κακό σενάριο για τις αγορές θα ήταν ο περιορισμός της διαφοράς των δύο κομμάτων κάτω από τις πέντε μονάδες και ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό της ΝΔ, σε απόσταση από το όριο της αυτοδυναμίας με ενισχυμένη αναλογική, που τοποθετείται στο 38-39%.

Στην πρώτη περίπτωση, αναλυτές περιμένουν νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα στην ενδιάμεση περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ ενδεχόμενη επιβεβαίωση του κακού σεναρίου θα έφερνε ρευστοποιήσεις και διόρθωση των τιμών.

Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, που δεν φαίνεται πάντως πιθανό από τις δημοσκοπήσεις και προϋποθέτει πλήρη ανατροπή τους, θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα έδινε στις εκλογές χαρακτήρα «ντέρμπι», θέτοντας σε αμφισβήτηση τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης ακόμη και μετά τις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.