«Ένα μεγάλο στοίχημα για το ΕΤΕΑΝ είναι η διαφοροποίηση και διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησής του (funding), ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει πρόσθετα κεφάλαια στις ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, έχει ξεκινήσει επαφές με διάφορους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EIF EIB EBRD CEB) οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να συνεισφέρουν στην αύξηση των κεφαλαίων του ΕΤΕΑΝ, είτε να δημιουργηθούν συνέργειες με αυτούς (για παράδειγμα χρηματοδότηση των τραπεζών από ένα διεθνή φορέα, τα δάνεια των οποίων θα εγγυάται το ΕΤΕΑΝ)». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κώστας Γαλιάτσος, κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και παρουσίασε τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα προσφέρουν ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Με βάση τα όσα ανέφερε ο Κώστας Γαλιάτσος, «αυτό, που απομένει να γίνει, σε συνεργασία με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η λειτουργική αναβάθμιση του ταμείου».
Ποια είναι τα νέα προγράμματα
1. Το ΕΤΕΑΝ με βάση τα υπάρχοντα κεφάλαιά του δύναται να χορηγήσει πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ εγγυήσεις τραπεζικών δανείων. Αυτό για τις επιχειρήσεις μεταφράζεται σε αύξηση των χορηγούμενων δανείων και μείωση του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων (στο βαθμό που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ένα μέρος της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης της τράπεζας, θα περάσει στην επιχείρηση μέσω της μείωσης του επιτοκίου).
2. Τα κεφάλαια του Ταμείου Δανείων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2016, με τα κεφάλαια του ταμείου να ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ (+ 50 εκατ. για τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων), τα οποία μετά την μόχλευση θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις αναμένεται αύξηση των χορηγούμενων δανείων και μείωση του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων και αυτό γιατί το ποσό του δανείου του ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο.
3. Τα κεφάλαια του Ταμείο Δανείων - ΤΕΞΟΙΚ (εξοικονομώ κατ? οίκον) είναι ύψους 68,4 εκατ. ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στα 223,7 εκατ. ευρώ και τα δάνεια των τραπεζών στα 99 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η συνολική χρηματοδότηση των έργων υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των ωφελούμενων νοικοκυριών να ανέρχεται τις 38.572.
4. Το Ταμείο Fund of Funds που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου, έχει αρχικό κεφάλαιο 320 εκατ. ευρώ και συνεπενδυτές το Ελληνικό Δημόσιο, την EIF, το ΕΤΕΑΝ και πιθανόν το EIB. Αντικείμενο είναι η μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής τους (νεοφυείς, στο στάδιο της ανάπτυξης κ.λπ.) Για να υλοποιηθεί αυτό το ταμείο θα αξιοποιηθεί η Επενδυτική Πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -EIF- και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών φορέων στην οποία το ΕΤΕΑΝ είναι ιδρυτικό μέλος.
Ακόμη, το ΕΤΕΑΝ προωθεί τη δημιουργία νέου Ταμείου Εξοικονόμησης Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα υπάγονται σε αυτό και δημόσια κτήρια και κτήρια επιχειρήσεων.
Τα 6 βήματα για να ζητήσετε δάνειο με την υποστήριξη της ΕΤΕΑΝ
Αν είστε μια νέα επιχείρηση ή μια επιχείρηση που θέλει να αναπτύξει την δραστηριότητα της, η ΕΤΕΑΝ με τη βοήθεια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας μπορεί να σας δώσει την οικονομική υποστήριξη που χρειάζεστε σε ένα από τα ενεργά προγράμματα της τα οποία αναφέρονται στη συνέχεια.
1. Ο ενδιαφερόμενος προσδιορίζει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.
2. Σύνταξη επιχειρηματικού πλάνου και συγκέντρωση υποστηρικτικού υλικού (προσφορές, προτιμολόγια κ.λπ.)
3. Επιλογή προϊόντος και τράπεζας που ταιριάζουν καλύτερα στις επιχειρηματικές ανάγκες.
4. Εφ? όσον το αίτημα της επιχείρησης εγκριθεί από την τράπεζα αποστέλλεται στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ για την εκ μέρους της αξιολόγηση.
5. Ακολούθως της έγκρισης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, η τράπεζα ενημερώνει την επιχείρηση για την υπογραφή της σύμβασης δανείου.
6. Υποβολή αιτήματος συνοδευόμενη από το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τα συνοδευτικά έγγραφα (οικονομικές καταστάσεις, νομικά έγγραφα).
Το ταμείο προτρέπει τους επιχειρηματίες να διασφαλίζουν όλη την πληροφόρηση για τις εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση τους. Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο 210 7450400 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: infodesk@etean.com.gr