Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να μην υποχωρεί και την Αττική να εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο», παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εμπλουτίζονται, στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και επιδημιολόγων υπάρχουν αυτές τις μέρες πρόσθετοι, αυστηρότεροι περιορισμοί.
Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί ένα lockdown, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει νέο ισχυρό πλήγμα στην τραυματισμένη οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες (27/9) ότι «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας»
Είναι φανερό ότι η πρόσθετη συρρίκνωση του ΑΕΠ στα επίπεδα αυτά θα ανέβαζε την συνολική ύφεση το 2020, την οποία μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει στο 8%, άνω του 10%.
Χαρακτηριστικά, ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε σήμερα (28/9) στον ΣΚΑΪ, ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει ένα νέο lockdown, ακόμα και στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται τουλάχιστον η μισή οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Τα 4 νέα περιοριστικά μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και εφόσον δεν υπάρξουν πτωτικές τάσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις επόμενες μέρες στην Αττική είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να σταματήσει η συνάθροιση νέων στις πλατείες
- Περιορισμοί στις μετακινήσεις για τους άνω των 65 ετών
- Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων
Ο φόβος για τις γεμάτες πλατείες
Από την πλευρά του, την πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως ο ίδιος ανέφερε όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως».
Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι». «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε.