Οικονομία

Συζητήσεις για έκτακτο φόρο σε εισοδήματα και επιχειρηματικά κέρδη


 Πρόσθετους πόρους αναζητά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες, την στήριξη των πληγέντων και  την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε υποδομές.

Εχοντας διαθέσιμο το “μαξιλάρι” του αποθεματικού και έξασφαλίζοντας έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαίκή Ενωση, έσπευσε αρχικά να διαμηνύσει ότι “λεφτά υπάρχουν” κι ότι “όλα θα γίνουν όπως ήταν – και καλύτερα”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Τώρα, και πριν ακόμη γίνει μιά πρώτη αποτίμηση των ζημιών και του κόστους  των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί, διαπιστώνει ότι “τα λεφτά δεν φτάνουν” – και πολύ περισσότερο δεν θα φθάσουν να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες και δαπάνες που θα καταστούν αναγκαίες σε βάθος διετίας.  

"Απαγορευτικό" για τις αγορές

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλέυσεις και οι συζητήσεις για τον τρόπο κάλυψης αυτών των αναγκών. Το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού στη φετινή δημοσιονομική χρήση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί και να διευρυνθεί, προκειμένου να αντληθεί δανειακό χρήμα με νέες ομολογιακές εκδόσεις. 

Επί το παρόντος το σενάριο αυτό αποκλείεται, καθώς οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καθόλου ευνοϊκές και μιά τέτοια κίνηση θα αποτελούσε το χειρότερο μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου  κινείται πλέον στο 4% και σε μία έκτακτη ομολογιακή έκδοση μεγάλου ποσού το επιτόκιο μπορεί να ανέβαινε ακόμη ψηλότερα.

 Λύση η έκτακτη εισφορά

Ενα σενάριο που συζητείται είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα φυσικών προσώπων και στα κέρδη επιχειρήσεων. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε αντιδράσεις και έντονη “δυσφορία”, ενώ θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος.

 Βρίσκεται πάντως “στα υπόψιν” ως έσχατη λύση ανάγκης. Οτι συζητείται το επιβεβαίωσε σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προλειαίνοντας προφανώς το έδαφος για την περίπτωση που κριθεί ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση άντλησης πρόσθετων πόρων.

Από πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι αν επιβληθεί τελικά έκτακτη εισφορά, θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή: Θα απαλλάσονται τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι ορισμένου ποσού, θα υπάρχει χαμηλός συντελεστής στην επόμενη εισοδηματική κλίμακα και και θα ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές για τα επιπλέον ποσά εισοδήματος.

Ενιαίος συντελεστής μπορεί να ισχύσει για την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, η οποία θα είναι στην ουσία ένας έκτακτος φόρος επί των κερδών.

Πρόκειται βέβαια για σενάρια που “απλώς εξετάζονται, χωρίς να έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες”, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών

Διαβαστε επισης