Πολιτική

Συζητάμε για πρόσθετα μέτρα μόνο εάν κλείσει η αξιολόγηση


Στροφή 90 μοιρών κάνει η κυβέρνηση στα θέματα  της διαπραγμάτευσης, διαμηνύοντας προς τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή», εάν δεν έχει κλείσει πρώτα η αξιολόγηση. Στις αρχικές τοποθετήσεις της μετά τις επαφές Τσακαλώτου στη Σύνοδο του ΔΝΤ, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθούν επιπλέον μέτρα, εφόσον λάμβανε διαβεβαιώσεις για το χρέος. Τώρα επανέρχεται σε προηγούμενες θέσεις και επιμένει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και με βάση όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Ιουλίου.

Η γραμμή πλεύσης αποφασίσθηκε στην καθιερωμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμφωνήθηκε επίσης να αναλάβει ο κ. Τσίπρας πρωτοβουλία προς την πλευρά Ευρωπαίων ηγετών, για να εξασφαλίσει στήριξη και συναινέσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα κύκλο τηλεφωνικών επαφών με πολιτικούς ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης και με αξιωματούχους  των Βρυξελλών. Στις συνομιλίες του θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν είναι αναγκαίο να συμφωνηθούν τώρα μέτρα, τα οποία «ενδέχεται» να εφαρμοσθούν το 2018.

Το βασικό επιχείρημα  του κ. Τσίπρα θα είναι ότι ένα τέτοιο πακέτο «δυνητικών» μέτρων θα είχε αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση  του οικονομικού και πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα και παράλληλα θα συντηρούσε τη δυσπιστία-επιφυλακτικότητα των αγορών, αντισταθμίζοντας τη θετική επίδραση από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποβλέπει στην «ευαισθητοποίηση» και την ενεργοποίηση  ευρωπαϊκών δυνάμεων που θεωρούν πρωτεύον ζήτημα τη διασφάλιση της σταθερότητας και θέλουν να κλείσει γρήγορα  το ελληνικό ζήτημα, ώστε να εκλείψει μια εστία αβεβαιότητας και να αποτραπούν  δυνητικοί κίνδυνοι.

Η κυβέρνηση επιμένει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM), για τους οποίους εκτιμά ότι βρίσκονται κοντά στις ελληνικές απόψεις. Αν και οι πληροφορίες για τα διαμειφθέντα στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ δεν το επιβεβαιώνουν, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις από ό,τι δημοσίως παρουσιάζεται.

Εν πάση περιπτώσει, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ζητήματα που οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν στο τραπέζι και για τον τρόπο με τον οποίο εννοούν την ανάληψη δέσμευσης για νέα μέτρα. Αν δηλαδή θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μια γενική αναφορά ότι μελλοντικές αποκλίσεις από τους στόχους θα συνεπάγονται  λήψη κάποιων πρόσθετων μέτρων, ή αν ζητούν συγκεκριμενοποίηση και ψήφιση των μέτρων αυτών άμεσα.

Στην πρώτη περίπτωση – της γενικής αναφοράς σε μελλοντικά μέτρα – θα εύρισκαν σύμφωνη την ελληνική πλευρά και η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί Άμεσα.

Η δεύτερη λύση – της  από τώρα συμφωνίας για μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018 -  είναι πολύ «δύσπεπτη» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να την αποδεχθεί παρά μόν αν βρεθεί προ αδιεξόδου.