Ελλάδα

Σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για τηλεργασία - Να δοθεί δυνατότητα σε εργαζόμενους να προσέλθουν μετά τις 10


Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει  ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο  υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  • Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  • Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  • Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η  εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.
  • Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός),  καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Ειδικά για τις περιοχές της βόρεια και βορειοανατολική Αττικής οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις 10 το πρωί

Ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις 10 το πρωί απευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα από τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει τη χώρα.

Όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, τα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΜΥ αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο αναμένεται έξαρση των φαινομένων με ισχυρές χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πέραν της ανακοίνωσης με σύσταση για εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις δέκα το πρωί.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, κατά τη σημερινή ημέρα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις για κοπές δέντρων λόγω πτώσεων, για ακινητοποιημένα οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα. Όπου χρειάστηκε, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, δυνάμεις της πολιτικής προστασίας μετέφεραν σε ασφαλή σημεία τους επιβαίνοντες και ρυμούλκησαν τα οχήματά τους. «Απαιτείται μεγάλη προσοχή, ιδίως από όσους χρειαστεί να μετακινηθούν», σημείωσε.

Παράλληλα, οι σταθμοί βάσης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές που επηρεάζονται από την κακοκαιρία έχουν ενισχυθεί με πρόσθετες δυνάμεις και μέσα κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας , των ενόπλων δυνάμεων αλλά και του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας αλλά και οχήματα για ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα όπου χρειαστεί.

«Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Την ίδια ώρα, για αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις, από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας για τις περιοχές όπου:

- τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

- τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν,

- τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και

- θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Ακόμη, ο κ. Αρτοποιός τόνισε την ανάγκη «για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, για διαρκή ενημέρωση σχετικά με τη βατότητα του οδικού δικτύου και τις μετεωρολογικές προβλέψεις καθώς και για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας που είναι ήδη αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η εξέλιξη των επικίνδυνων φαινομένων θα παρακολουθείται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με τη συνεργασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο προϊστάμενος κλάδου τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος επιτελείου/ΑΕΑ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Διαβαστε επισης