Νέο Επιχειρείν

Σύσταση επιχειρήσεων σε 9 λεπτά!


Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η προώθηση fast track διαδικασιών για την σύσταση εταιρειών, αποτέλεσε τον πρωταρχικό στόχο των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομίας, όταν στα τέλη Ιουλίου, έθεσαν σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Ο στόχος επιτυγχάνεται, όπως προκύπτει από τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία που πηγάζουν από τις συστάσεις μονοπρόσωπων και πολυπρόσωπων ΙΚΕ, που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο έως σήμερα.

Ο ελάχιστος χρόνος ίδρυσης που έχει καταγραφεί, κατά την ηλεκτρονική διαδικασία ίδρυσης 784 ΙΚΕ, ήταν μόλις 9 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος ίδρυσης είναι οι 19 ώρες. Τα δείγματα γραφής της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι άκρως θετικά, αναφορικά με την συρρίκνωση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, για τη σύσταση επιχειρήσεων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (http://eyms.businessportal.gr), θα διευρυνθεί από τον Ιανουάριο του 2019 και ως την άνοιξη του επόμενου έτους θα «εντάξει» όλες τις εταιρικές μορφές. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει ότι τον Ιανουάριο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις για έναρξη λειτουργίας από προσωπικές εταιρείες (ΟΕ/ΕΕ), τον Φεβρουάριο για τις ΕΠΕ και τον Μάρτιο για τις ΑΕ.

Πρωτιά στις e-συστάσεις από τους κλάδους των κατασκευών και τουρισμού

Ηδη, όπως προαναφέρθηκε, από τα τέλη Ιουλίου έως σήμερα, έχουν συσταθεί, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, 784 μονοπρόσωπες και πολυπρόσωπες ΙΚΕ. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί, προέρχονται από τους κλάδους των κατασκευών, του real estate και τουρισμού και συγκεκριμένα έχουν ιδρυθεί: 16 εταιρείες με αντικείμενο τις κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων, 16 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, 14 για αγοραπωλησία ακινήτων, 14 για λογιστικές υπηρεσίες, 10 με αντικείμενο κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια, 10 για εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, 10 παροχής επιχειρηματικών συμβούλων, 9 με αντικείμενο τις υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια, 8 με αντικείμενο τις υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων, 7 από τον κλάδο των ξενοδοχείων, 7 ταξιδιωτικά πρακτορεία, κ.ά.

Οι περισσότερες νέες εταιρείες που έχουν ιδρυθεί, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι στην Αττική (453) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 80 νέες εταιρείες, η Αχαΐα με 34, το Ηράκλειο με 31, τα Δωδεκάνησα με 25, η Κόρινθος με 16, η Κέρκυρα με 14, η Λάρισα με 12, οι Κυκλάδες με 11, τα Ιωάννινα με 8 όπως η Βοιωτία και η Ηλεία, 7 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και από 5 νέες εταιρείες στο Κιλκίς, στην Χαλκιδική και στην Πιερία. 

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Υπηρεσίας Μίας Στάσης ο ενδιαφερόμενος κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Δηλαδή, πραγματοποιεί, όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση της εταιρείας του, την εγγραφή της στο ΓΕΜΗ. και στο φορολογικό μητρώο, από το οποίο λαμβάνει τον ΑΦΜ της εταιρείας και προσωρινό κλειδάριθμο TAXISNET, ενώ ενημερώνεται και ο ΕΦΚΑ για τη σύσταση της εταιρείας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ
 

Διαβαστε επισης