Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί με την συμπεριφορά της Ιταλίας για την οποία επισημαίνει πως δεν πρέπει να διαμαρτύρεται αφού είναι η πιο κερδισμένη από την συγκυρία και τις πολιτικές στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Πρακτικά η συνέντευξη Μοσοβισί στην ιταλική La Stampa αποτελεί μια αντίδραση της Κομισιόν για τους υψηλούς τόνους που διατηρεί η Ρώμη και το "αντιευρωπαϊκό προφίλ" που καλλιεργεί.
Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «αδυνατεί να καταλάβει» την αρνητική στάση της ιταλικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει πως θα εξετάσει τα αιτήματα της Ρώμης να της δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά, παρά το γεγονός ότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα αιτήματα πολλών κρατών εταίρων της.
Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες μέλη της ευρωζώνης τα σχέδια προϋπολογισμών των οποίων για το 2016 υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου, μετά την απόφαση της Ρώμης να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της για το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ από το συμφωνημένο προηγουμένως 1,8%.
Οι Βρυξέλλες ανέβαλαν την οριστική λήψη απόφασης σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας ως την άνοιξη, αλλά έκτοτε η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης έπειτα από αυτό της Ελλάδας, αύξησε τον στόχο της για το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, στο 2,4%.
Η κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντσι λέει ότι χρειάζεται ευελιξία για να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να προχωρήσει στην υλοποίηση της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει και να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας εν μέσω της απειλής της τρομοκρατίας και της μεταναστευτικής κρίσης.
«Παρ' όλες τις επικρίσεις τους και το ότι λένε "δεν μας δίνουν αρκετά", έχουν εξασφαλίσει περισσότερα από κάθε άλλον» στην Ευρώπη, επέμεινε ο Μοσκοβισί, επιλέγοντας έναν ασυνήθιστα έντονο και άμεσο τόνο για έναν Ευρωπαίο επίτροπο.