Οικονομία

Συρρικνώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ κατά 5,8%


Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η πτώση έφτασε το 2,1%.

Εξάλλου η ONS εκτίμησε την πτώση του ΑΕΠ μόνο για τον Μάρτιο στο 5,8%, τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα ενός μήνα που έχει καταγραφεί από το 1997 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 στη βρετανική οικονομία, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να αναμένεται στα στοιχεία του Απριλίου.

“Η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο”, εκτίμησε ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ της εδώ και 300 χρόνια, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει το 14%, αν και για το 2021 προβλέπει άνοδο 15%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ιδιαίτερα ζοφερές, με έκρηξη της ανεργίας όπως υποδηλώνουν οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει αεροπορικές εταιρείες.

Η Barclaycard, με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, εκτιμά σε 36,5% την πτώση των καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η ONS προβλέπει εξάλλου πτώση κατά 35% του βρετανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Προκειμένου να απαλύνει το σοκ η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη άνευ προηγουμένου μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως την παροχή εγγυημένων δανείων σε επιχειρήσεις, ένα σύστημα μερικής ανεργίας, ενώ ανέλαβε να καταβάλει το 80% του μισθού των εργαζομένων που βρίσκονται με αναστολή σύμβασης προκειμένου να μην απολυθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ παρέτεινε αυτό το πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων ως τα τέλη Οκτωβρίου, μειώνοντας ωστόσο τη συνεισφορά του κράτους από τον Αύγουστο. Από σήμερα εξάλλου η κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο αυτά τα μέτρα θα κοστίσουν πολύ, περίπου 60 δισεκ. λίρες ως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο IFS.

Η εφημερίδα Telegraph αποκάλυψε χθες Τρίτη το βράδυ απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γίνεται λόγος για αύξηση της φορολογίας και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο έλλειμμα που θα εκτοξευθεί κοντά στα 300 δισεκ. λίρες το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ