Πολιτική

Ώρα τελικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποφασίζει η ομάδα Αχτσιόγλου


Η αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο ΣΚ άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα της διάσπασης. Ακολούθησαν μέσα στην εβδομάδα αποχωρήσεις κι άλλων μελών του κόμματος, κυρίως μεσαίου βεληνεκούς, ενώ σημείο αναφοράς αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις Τσίπρα- οι συναντήσεις του με Κασσελάκη και Ηλιόπουλο- που είχαν ενωτικό χαρακτήρα και σκεπτικό.

Το συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους διαφωνούντες και την ηγετική ομάδα δεν έχει κοπάσει, αλλά συντηρείται τόσο από τη μία όσο και την άλλη πλευρά. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εντός των κομματικών τειχών έχει μεταφερθεί στο «στρατόπεδο» της Ομάδας Αχτσιόγλου που θα λάβει αποφάσεις σχετικά με την στάση του. Οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από το κόμμα ή παραμονή σ’ αυτό με διατήρηση των αστερίσκων απέναντι στην ηγετική ομάδα όπως και του ρόλου της εσωκομματικής αντιπολίτευσης;

Αν η ομάδα Αχτσιόγλου αποφασίσει σήμερα το οριστικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα «φουντώσει» τις διασπαστικές, ενδεχομένως και διαλυτικές τάσεις στο κόμμα, συμπαρασύροντας προς την αποχώρηση κι άλλα στελέχη, κυρίως από τη νέα γενιά, που έως τώρα τηρούν στάση αναμονής. Για τον Κασσελλάκη μια τέτοια επιλογή, όπως έχει τονίσει- ισοδυναμεί με αποστασία. Όποια ερμηνεία και να της αποδοθεί πολιτικώς, ενδεχόμενη φυγή της ομάδας Αχτσιόγλου θα αποτελεί σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιχειρήματα και οι εισηγήσεις για αποχώρηση

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει την ηγετική ομάδα του κόμματος με την ομάδα Αχτσιόγλου παραμένει ισχυρό και αγεφύρωτο. Το κλίμα, μάλιστα, έχει βαρύνει μετά χθεσινή ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον Σίας Αναγνωστοπούλου και μέλους των «6 συν 6», Σίας Αναγνωστοπούλου. Η εν λόγω επίθεση έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης και ενίσχυσε την επιχειρηματολογία εκείνων εντός της ομάδας Αχτσιόγλου, που εισηγούνται αποχώρηση εδώ και τώρα από το κόμμα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η παραμονή τους θα παρείχε τη νομιμοποίηση στην πλευρά Κασσελάκη να αλλάξει την ιδεολογική ρότα του κόμματος και παράλληλα θα έσβηνε, σταδιακά αλλά σταθερά, την πολιτική τους ισχύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, βεβαίως και μια διαφορετική θεώρηση που εκφράζεται εντός της ομάδας Αχτσιόγλου που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να παραδώσουν το κόμμα άνευ όρων στον Κασσελάκη. Αντιθέτως θα πρέπει να ενισχύσουν το πολιτικό τους στίγμα, να αναδείξουν την αριστερόστροφη ατζέντα τους και να επιλέξουν την τακτική του ώριμου φρούτου, αναμένοντας τις ευρωεκλογές όπου ο Κασσελάκης θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα παράξει. Αν αυτά είναι αποτυχημένα, τότε θα αποκτήσουν την πλήρη «νομιμοποίηση» για να θέσουν εκ νέου και υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτούς, θέμα ηγεσίας του κόμματος.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν υπό διαβούλευση στη σημερινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της τάσης «6 συν 6», υπό την Έφη Αχτσιόγλου, η τοποθετήσης της οποίας θα έχει ειδικό βάρος στην τελική απόφαση.
 

Διαβαστε επισης