Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Με φυλετικά κριτήρια η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας!


Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της όσον αφορά τους όρους χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους αιτούντες ασκούν με κοινή δήλωσή τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου βασίζεται στην καθαρότητα του αίματος» .

Οι δύο βουλευτές ξεκινούν από τη Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στις 22/04 και αφορά τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων ελληνική ιθαγένεια, με την οποία όπως αναφέρουν «γίνεται απαγορευτικό το δικαίωμα για αίτηση πολιτογράφησης για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων»..

Ακολούθως εξηγούν: «Η Υπουργική Απόφαση βάζει ως προαπαιτούμενο τη δήλωση επαρκούς εισοδήματος, ακόμα για 7 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Ουσιαστικά το υπουργείο ζητά ο αιτών ελληνική ιθαγένεια να μην έχει μείνει άνεργος καθόλου για αυτό το διάστημα, την στιγμή που ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικά για μετανάστες ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 28,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος 2021».

Υποστηρίζουν ακόμη ότι «η πρόταξη αυστηρών οικονομικών κριτηρίων σε συνδυασμό με την νέα τράπεζα θεμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση, με θέματα στα οποία ακόμα και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν, δημιουργεί ένα πλήρως αποτρεπτικό πλαίσιο για τους μετανάστες που μετά από πολυετή παραμονή έχουν αναπτύξει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια».

Συμπερασματικά αναφέρουν ότι «πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που καθιστά σαφές ότι για τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η ιθαγένεια βασίζεται στην «καθαρότητα» του αίματος. Πολύ μακριά δηλαδή από την ευρωπαϊκή αντίληψη για ένταξη και κοινή συμβίωση».

Και καταλήγουν: «Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το δικαίωμα πολιτογράφησης δεν πρέπει να υφίσταται. Ας έχουν την παρρησία να ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του, παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας».

Διαβαστε επισης