Η μέχρι προχθές "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε κατά κράτος στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πολιτικής Γραμματείας, που κλήθηκε να δώσει λύση σε ένα ζήτημα νομικής φύσεως και ερμηνείας του καταστατικού: Αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ακόμη πρόεδρος του κόμματος και πρέπει να παραμείνει μέχρι το Συνέδριο και την εκλογή διαδόχου του, ή έχει εκπέσει μετά την υπερψήφιση από την Κεντρική Επιτροπή της πρότασης μομφής εναντίον του;
Με συντριπτική πλειοψηφία (17 "υπέρ", 1 "κατά" από την Θεοδώρα Τζάκρη και 1 λευκό) η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος και δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα προέδρου, ούτε να εκπροσωπεί το κόμμα.
Ομως το σήριαλ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου επιμένουν ότιη διαδικασία και η απόφαση της ΠΓ αντιβαίνουν στο καταστατικό, ενώ ο κ. Κασσελάκης δηλώνει "παρών", διαμηνύοντας εμμέσως ότι θα συνεχίσει τη μάχη και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Νωρίτερα σε ανάρτηση του στα social media έκανε λόγο για «προβοκάτσιες» και «εκτροπή».
Η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».
Η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, μοναδικό μέλος της ΠΓ που αντιτάχθηκε στην απόφαση, δήλωσε:
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος (...). Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του»
Τι προηγήθηκε
Αφορμή για τις τελευταίες εξελίξεις ήταν το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Η συντριπτική πλειοψηφία στην ΠΓ δείχνει ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει χάσει ολοκληρωτικά την εσωκομματική μάχη - τουλάχιστον στα ανώτερα όργανα του κόμματος, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία. Εχει ενδεχομένως μεγαλύτερη υποστήριξη στη βάση του κόμματος, αλλά όχι αρκετή για να επιτύχει μία θριαμβευτική ρεβάνς.
Με την απόφαση της η ΠΓ έκοψε τον "γόρδιο δεσμό" που είχε δημιουργηθεί, δίνοντας πολιτική λύση σε ένα νομικό ζήτημα ερμηνείας του καταστατικού.
Μετά την υπερψήφιση από την Κεντρική Επιτροπή της πρότασης μομφής, αρχικά θεωρήθηκε ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκπέσει - με αποτέλεσμα ο ίδιος να εγκαταλείψει το γραφείο του στην Κουμουνδούρου και πολλοί συνεργάτες του να αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους.
Η ανατροπή ήρθε με γνωμοδότηση του συνταγματολόγου καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος εέφρασε την άποψη την άποψη ότι κακώς θεωρείται έκπτωτος και ότι βάσει του καταστατικού παραμένει στη θέση του ως το Συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου.
Την άποψη αυτή υιοθέτησαν αμέσως οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, φέρνοντας σε αμηχανία την άλλη πλευρά, που θεωρούσε ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι "έχουν ξεμπερδέψει" με τον Κασσελάκη. Δημόσια παρέμβαση υπήρξε από τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη, με άρθρο του στην efsyn.gr, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο πρόεδρος δεν εξέπεσε»
Τον "γόρδιο δεσμό" έκοψε τελικά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίαση.
Πηγές της Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι μετά από την μομφή στον κ. Κασσελάκη, την πολιτική ευθύνη έχει η Πολιτική Γραμματεία και για όλα τα υπόλοιπα (διοικητικά και ποινικά) ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης.