Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραπομπή Τζουμάκα βαθαίνει το χάσμα – Μετωπική Κασσελάκη με διαφωνούντες


H παραπομπή Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας με απόφαση Κασσελάκη, είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εσωκομματικής διελκυστίνδας που έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη μία πλευρά ο νέος πρόεδρος επιχειρεί να επιβληθεί στον κόμμα και η «καρατόμηση» Τζουμάκα αποτελεί επίδειξη δύναμης και πυγμής απέναντι στους διαφωνούντες. Στην άλλη πλευρά η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως η κίνηση «Ομπρέλα» και όσοι διαφωνούν με την ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, εντείνουν την κριτική τους προς τον Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές διογκώνεται συνεχώς και η ενότητα του κόμματος έχει τεθεί εν αμφιβόλω. Η έντονα συγκρουσιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατέδειξε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο πόλους, που δεν εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης. Τα περιθώρια σύγκλισης-τούτη την ώρα και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- είναι ελάχιστα και η σύγκρουση λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός ολομέτωπου πολέμου που θα πάει μέχρι τέλους. Ενδεχομένως, σε χρονικό διάστημα και σε πολιτική συνθήκη που ουδείς μπορεί να καθορίσει από τώρα, η μετωπική διαμάχη να οδηγήσει έως σε διάσπαση του κόμματος, με αποχώρηση των διαφωνούντων.

Πρόκειται για ένα σενάριο με ισχυρά ψήγματα πολιτικού ρεαλισμού, που όμως προς το παρόν βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από τις τρέχουσες εξελίξεις. Αναμφίβολα, πάντως, η απόφαση Κασσελάκη για παραπομπή Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων στην σύγκρουση που μαίνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και επίσης συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον η τύχη που θα έχει η παραπομπή Τζουμάκα στα αρμόδια όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Βάσει των αποφάσεων θα δρομολογηθεί ή όχι η διαγραφή του από το κόμμα και θα διαμορφωθεί ένα άτυπο δεδικασμένο πάνω στο οποίο ενδεχομένως να πατήσει η ηγεσία του κόμματος για να αντιμετωπίσει και άλλους διαφωνούντες

Πόλεμος δηλώσεων – Δημόσιες αντεγκλίσεις

Προς ώρας, η αποπομπή Τζουμάκα χωρίζει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύο και προκαλεί νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Το ευρύτερο «μπλοκ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε εντόνως στη νέα απόφαση του προέδρου, ενώ η Κουμουνδούρου μέσω άτυπης ενημέρωσης ζήτησε από όσους συμφωνούν με τον κ.Τζουμάκα, κατονομάζοντας τον Νίκο Φίλη, να παραιτηθούν.
 
Ιδιαίτερα αιχμηρός για την απόφαση Κασσελάκη εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε «υπάρχει το "θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος". Υπάρχει επίσης η "παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας". Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή». 

Ο Νίκος Φίλης μίλησε για απαράδεκτη ενέργεια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε μεταξύ άλλων. «Ο Στ. Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στ. Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στ  Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η Κουμουνδούρου, μέσω άτυπης ενημέρωσης, κάλεσε τον κ.Φίλη να παραιτηθεί, εάν συμμερίζεται τα όσα είπε ο Στ. Τζουμάκας: «Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι «έχει εγκατασταθεί η «ολιγαρχία» και η «διαπλοκή» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του.  Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».
 

Διαβαστε επισης