Η αποκάλυψη της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, στην αγωνία της να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιωτικών κολεγίων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την υποβάθμιση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Για να το επιτύχει, δεν δίστασε να παραπλανήσει την ελληνική Βουλή και παρά μόνο έπειτα από την απομόνωση και την πολιτική ήττα που υπέστη, διέρρευσε την επιστολή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Όχι μόνο επανάφερε τη μνημονιακή ρύθμιση Αρβανιτόπουλου σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων, ρύθμιση που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί στοιχειωδώς το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.
Οι «προειδοποιήσεις» της Κομισιόν δεν έχουν να κάνουν με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διαπίστωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων. Όπως αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν στρέφεται ενάντια στις αρμοδιότητες του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος αποτελεί τον αρμόδιο οργανισμό διαπίστωσης ακαδημαϊκών προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Σημειώνεται πως ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ ψηφίστηκε το 2005, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου. Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που η κα Κεραμέως αρνήθηκε πεισματικά να παρουσιάσει την επιστολή της Κομισιόν στην εθνική αντιπροσωπεία;
Ή μήπως στη βιασύνη της να εξισώσει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, δεν παρείχε -ως όφειλε- τις σωστές εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ζητήματα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων και τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ με βάση το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, έναντι της επαγγελματικής αναγνώρισης που εμπίπτει σε άλλες διαδικασίες;
Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Παιδείας αποποιήθηκε την αποκλειστική της αρμοδιότητα επί της οργάνωσης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και αγνοώντας τις ευρωπαϊκές συνθήκες που ορίζουν πως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ένωσης.
Η κα Κεραμέως εάν δεν διέθετε τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων που τις παρείχε ο ΔΟΑΤΑΠ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Παιδείας και μέλος του Διεθνούς Συστήματος Naric. Δεν το έπραξε.
Αντίθετα, με δική της πρωτοβουλία και δίχως καμία απαίτηση από την Κομισιόν, διεύρυνε το καθεστώς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τους αποφοίτους των κολλεγίων που λαμβάνουν τίτλους από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή. Ποιός ξέρει και από που άλλου;
Με δική της πρωτοβουλία απαξιώνει και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, συμμαχώντας με τους κολεγιάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα, δίχως κανένα διάλογο, ενημέρωση και ψεύδη περί «εμπιστευτικών» εγγράφων. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτεται, η επιστολή είναι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας είναι κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαιώνει πως λειτουργεί ως μεσίτρια των ιδιωτικών κολεγίων και πωλήτρια τίτλων σπουδών.