Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΕ εκλέγει γραμματέα, επί τάπητος ανασχηματισμός


Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα. Μετά το Συνέδριο επόμενος και τελευταίος σταθμός για την οριστικοποίηση των αποφάσεων η Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. που όπως φαίνεται θα επιλεγεί η επανεκλογή του Παναγιώτη Ρήγα, και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 Τα 151 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναδείχθηκαν από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους τον Ευκλ.Τσακαλώτο με 1312 ψήφους, τον Ν. Φίλη (1308 ψήφους), τον Ν.Βούτση (1272), τον Α. Ξανθό (1222), τον Γ. Δραγασάκη (1209) , τον Π. Σκουρλέτη (1157), τον Π.Πολάκη (1137), τον Ν. Παππά (1106) , την Ρ. Δούρου (1090), τον Π.Ρήγα (974 ψήφους ) κλπ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να «τρέξει» τις διαδικασίες για το κυβερνητικό «λίφτινγκ», μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει δράση πριν από το τέλος του μήνα.

Ο  ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών- όπως ο Γ.Κατρούγκαλος και ο Παν. Σκουρλέτης, μετακινήσεις άλλων και αναδιάρθρωση υπουργείων με ανακατονομή αρμοδιοτήτων και δημιουργία "υπερυπουργείου" με επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής, τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σχετικό και το πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για ευρύ ανασχηματισμό το οποίο σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητάς του και την μετακίνηση υπουργών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ελάφρυνση του χρέους.

Συμφωνα με το Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές τονίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που αντιστέκεται σε ιδιωτικοποιήσεις όπως η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, είναι ένας από τους υπουργούς που ίσως αντικατασταθούν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρεται ο πρωθυπουργός θέλει γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να εξασφαλίσει αναδιάρθρωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.