Αν η «αποστολή» της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ήταν να αποδείξει ότι η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΑΕΙ με τους αποφοίτους των Κολεγίων ήταν υποχρέωση επιβεβλημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε. Αυτή είναι η εκτίμηση της αξιωματιής αντιπολίτευσης για το περίφημο άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Αρχή Εκπαίδευσης που ορίζει τα παραπάνω και έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των φοιτητών και των φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η αλληλογραφία
Ώς απόδειξη των παραπάνω είναι ότι η Νίκη Κεραμέως παρότι προκλήθηκε «δεν καταθέτει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βουλή». Αυτή που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «η στάση της υπουργού Παιδείας προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα. Η αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα τόσο σοβαρό πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί να είναι κρυφή, ούτε να υπάρχουν προφάσεις περί εμπιστευτικότητας των εγγράφων». Μάλιστα σύμφωνα πάντα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται «εντονη συζήτηση υπάρχει και στους διαδρόμους της Κοινοβουλίου, με πολλούς βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν την αδιαλλαξία Κεραμέως, όπως και τον υπερβάλλοντα ζήλο της να υπερασπιστεί τα ιδιωτικά κολέγια, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς δικλείδες ασφαλείας υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης».
Απέφυγε το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μάλιστα πολλοί επισήμαναν ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην εστιάσει την ομιλία στην Βουλή με το ζήτημα αυτό. Αν και υφίσταται η εκτίμηση ότι έχουν δωθεί σαφείς εντολές στην υπουργό Παιδείας να μήν υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως σύμφωνα με την εκτίμηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο «έχει συναντήσει σποραδικές αντιδράσεις. Εκκινούσαν περισσότερο από συντεχνιακές λογικές ή από την ανάγκη να υπερασπιστεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση την πολιτική την οποία ακολούθησε. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, όμως, στη μεγάλη της πλειοψηφία, συντάχθηκε με το πνεύμα του νομοσχεδίου, συμφώνησε με το γράμμα του».
Νίκος Φίλης: Ψέμα τα περί επιβολής
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει δεχθεί την δριμύτατη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Νίκο Φίλη κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως λέγοντας: «Η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψέμα! Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης. Η οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και αντιστοίχισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Περιορίζεται στα επαγγελματικά προσόντα, αφού σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών, πτυχίων, που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα».