Αντάρτες και άμαχοι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες Τρίτη για να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα, όπου ο συριακός στρατός και η Ρωσία επιθυμούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα.
Έπειτα από μια επιχείρηση που ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ανακαταλάβει περισσότερο από το 90% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, όμως από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δύο ισλαμιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην ανατολική Γούτα κατέληξαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για να απομακρυνθούν. Ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί στον τρίτο και τελευταία θύλακα των ανταρτών, τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της Γούτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ και όπου εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι χιλιάδες άμαχοι.
Συνολικά περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι – μαχητές με τις οικογένειές τους και άμαχοι —έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Γούτα και κατευθύνονται στη βορειοδυτική Συρία για να εγκατασταθούν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Χθες περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Φάιλακ αλ Ράχμαν, επιβιβάστηκαν σε 65 λεωφορεία και κατευθύνθηκαν προς την επαρχία Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
Όπως ανέφερε σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan ο συριακός στρατός προετοιμάζεται να εξαπολύσει «τεράστια» επιχείρηση εναντίον της Ντούμα, αν η Τζάις αλ Ισλάμ δεν δεχθεί να την παραδώσει.
«Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Γούτα προετοιμάζουν μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στη Ντούμα, αν οι τρομοκράτες της Τζάις αλ Ισλάμ δεν συμφωνήσουν να παραδώσουν την πόλη και να αναχωρήσουν», έγραψε η εφημερίδα.
Σύρος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. «Αυτές οι δύο ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας», τόνισε, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Η Τζάις αλ Ισλάμ από την πλευρά της απαντά ότι θα δεχθεί να παραδώσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό και την ανάπτυξη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, παρά μόνο αν λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει στη Ντούμα.