Σε ανοιχτή πολεμική σύγκρουση Τουρκίας-Συρίας και αιτία «ανάφλεξης» στην περιοχή κινδυνεύει να εξελιχθεί η τουρκική εισβολή σε συριακά εδάφη, η οποία έχει προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμό και τεράστιο προσφυγικό κύμα.
Οι τουρκικές δυνάμεις που διεξήγαγαν μέχρι τώρα πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων ανταρτικών ομάδων, θα βρεθούν πλέον αντιμέτωπες με τον τακτικό συριακό στρατό, ο οποίος παρεμβαίνει ενεργά για να υπερασπισθεί τα εδάφη της χώρας του.
Με μεσολάβηση της Ρωσίας επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης, των Κούρδων και της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για συντονισμένη δράση προς απόκρουση της τουρκικής εισβολής.
Ετσι, αντί η Τουρκία να καταλάβει εδάφη και να εξουδετερώσει τους Κούρδους, «κατορθώνει» να συσπειρώσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Συρία και του Κούρδους αυτονομιστές, που βλέπουν πλέον ως κοινό εχθρό την Αγκυρα.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα σχέδια του Ερντογάν και αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος κλιμάκωσης των πολύνεκρων πολεμικών επιχειρήσεων.
Ήδη τα κυβερνητικά στρατεύματα του προέδρου Άσαντ εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτζ και ετοιμάζονται να προχωρήσουν προς το Κομπάνι, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των τουρκικών δυνάμεων.
Λίγη ώρα αργότερα, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.
Βομβαρδισμοί αμάχων και εκτελέσεις
Εντωμεταξύ συνεχίζεται το λουτρό αίματος στις περιοχές όπου όπου ο τουρκικός στρατός προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο πόλεων και στρατηγικών σημείων.
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν το απόγευμα, όταν τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή με πρόσφυγεςΤουλα που εγκατέλειπαν την πόλη Ρας Αλ Αϊν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι.
Τουλάχιστον 26 άμαχοι – μεταξύ των οποίων πολλά απιδιά - σκοτώθηκαν από βολές τουρκικού πυροβολικού στην πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ πάνω από 75 είναι οι νεκτοί Κούρδοι μαχητές.
Μαζικές εκτελέσεις πολιτικών έχουν πραγματοποιήσει οι συριακές ομάδες ενόπλων που συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι στην πόλη Τελ Αμπιάντ εκτελέστηκαν 9 πολίτες που αντιτάχθηκαν στην τουρκική εισβολή. Μεταξύ αυτών και η 35χρονη πολιτικός Hevrin Khalaf.
Πιέσεις από Μέρκελ, Μακρόν
Το λουτρό αίματος, το κύμα προσφύγων και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, αναγκάζει δυτικές κυβερνήσεις και ηγέτες να παρέμβουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση.
Η Μέρκελ επισήμανε ότι η εισβολή μπορεί «να προκαλέσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».
«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», είπε η καγκελάριος. «Πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην τουρκική επέμβαση, διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε.
Μετά τις επαφές με Μέρκελ, Τραμπ και Ερντογάν, ο Μακρόν συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής έκτακτο αμυντικό συμβούλιο