Διεθνή

Συρία: Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Τουρκία να δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει τρίτη εισβολή στη βόρεια Συρία, η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Προηγήθηκαν τριμερής ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία και Ιράν για τη Συρία, αλλά μάλλον είναι απίθανο να σχετίζονται με την αμερικανική απόφαση.Πιθανότητα η Τουρκία, ενημέρωσε για τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τις αρχές του χρόνου είχε υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, αφού ανακοίνωσε την ήττα του ISIS.

Η απόσυρση των στρατευμάτων ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν χρειάζεται να μείνουν πια στη Συρία.

«Νικήσαμε το ISIS στη Συρία, που ήταν και ο μόνος λόγος να βρίσκεται εκεί ο στρατός στη διάρκεια της θητείας μου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, οι ΗΠΑ προχωρούν «στην επόμενη φάση» της εκστρατείας.

Αν και δεν είναι σαφές αν θα φύγουν αμέσως και οι 2.000 στρατιώτες και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στη Συρία οι Αμερικανοί στρατιώτες ασχολούνταν με την εκπαίδευση και ενίσχυση των τοπικών ομάδων, κυρίως των Κούρδων, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στην πλειονότητά τους ήταν εγκατεστημένοι στη βορειο-ανατολική Συρία.

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι του στρατού πιστεύουν ότι καθώς δεν έχουν εκδιωχθεί οι δυνάμεις του ISIS από την περιοχή, οι δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν, ενώ πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν αντιδράσει αρνητικά στην απόφαση του προέδρου.

Η Τουρκία

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι στο στόχαστρο της Άγκυρας μπορεί να βρεθούν οι Κούρδοι μέχρι και τα ανατολικά του Ευφράτη, όπου σταθμεύουν περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες όπου υποστηρίζουν τον αραβοκουρδικό συνασπισμό SDF. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων "λύνει" τα χέρια του Ερντογάν, καθώς οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να ενημερώνουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία, και πλέον μπορούν να δράσουν ανενόχλητοι κατά των Κούρδων. 

Το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία επί της ουσίας θα βοηθήσει και την Τουρκία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ο τουρκικός στρατός θα κάνει νέο γύρο εκκαθαρίσεων εναντίον «των Κούρδων τρομοκρατών».

Η Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι αυτό δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης και πρόσθεσε ότι  η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης στη συριακή πόλη Ετ-Τάνφα.

Η Μόσχα που εκμεταλλεύθηκε άριστα τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ομπάμα-Κλίντον, επενέβη στη Ρωσία και αύξησε την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που έφυγε ηττημένη (από το Αφγανιστάν), τη δεκαετία του 1970.

Το Ισραήλ

Η χώρα  ωστόσο που αντιμετωπίζει πρόβλημα από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία είναι το Ισραήλ.

Με αυξημένη τη Ρωσική παρουσία στη Συρία, και όσο διαρκεί η συμμαχία Ρωσία-Τουρκία-Ιράν, το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τη Χεσμπολάχ-Ιράν που πλέον βρίσκεται και στη Συρία εκτός από το Λίβανο, αλλά η γιγάντωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, αν και εφόσον καταφέρει να κάνει πιο σύγχρονο και πιο μεγάλο το οπλοστάσιό της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις κατά βάσεων του Ιράν και της Χεσμπολάχ στη νότια Συρία, αφού τα μαχητικά της IAF έρχονται αντιμέτωπα με τους S-400 και S-300 των Ρώσων. Και ειδικότερα το "δίδυμο"  F-35/S-400 καθώς οι ισραηλινοί είναι η πρώτη χώρα (εκτός τις ΗΠΑ) που επιχειρεί με τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Σημειώνεται ότι συχνά, ανώτατοι στρατιωτικοί του Ισραήλ επισκέπτονται σε ταξίδια "αστραπή" τη Μόσχα για τη Συρία.