Πολιτική

Συντάξεις: Πολύ κοντά σε επώδυνο συμβιβασμό


 Σε έναν επώδυνο συμβιβασμό για τις συντάξεις καταλήγει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πακέτο μέτρων που το ΔΝΤ απαιτεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, για να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019. Διατηρούνται πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ορισμένες ελπίδες για βελτίωση των μέτρων υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ειδικότερα, η άκαμπτη εμμονή της εκπροσώπου του Ταμείου, Ντ. Βελκουλέσκου, σε κατάργηση χωρίς... περίοδο χάριτος της προσωπικής διαφοράς ακυρώνει τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μετά το 2020. Η ελληνική πλευρά συμβιβάζεται τώρα με την προοπτική της εφάπαξ κατάργησης της προσωπικής διαφορά το 2020, με στόχο εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι συντάξεις των «παλαιών» συνταξιούχων θα μειωθούν κατά 14% το 2020, αλλά θα υπάρξουν και περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι θα υποστούν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις, άνω του 30%.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιμείνει και στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, που θα γίνει σήμερα στις 15.00 και θα έχει στο επίκεντρο πάλι τα δημοσιονομικά, στην περαιτέρω μείωση του στόχου εξοικονόμησης από τις περικοπές των συντάξεων, στο 0,75% του ΑΕΠ, επικαλούμενη τα καλύτερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά στοιχεία.

Εάν, τελικά, ανοίξει αυτός ο μικρός δημοσιονομικός χώρος, με τη συγκατάθεση του Ταμείου, θα καταστεί δυνατό να εξομαλυνθούν σε κάποιο βαθμό οι μειώσεις των συντάξεων, κατά τρόπο ώστε να προστατευθούν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είχαν τις σοβαρότερες εισοδηματικές απώλειες.

Ένα μικρό «κέρδος» από τις ως τώρα διαπραγματεύσεις είναι ότι φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις από το 2018. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απέκλεισε χθες κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

"Σημειώθηκε πρόοδος, υπάρχουν συγκλίσεις"

Στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις απάντησε θετικά στο ερώτημα αν σημειώθηκε πρόοδος, σημειώνοντας ότι «γίνονται συγκλίσεις» σε ό,τι αφορά τους αριθμούς (πόσοι εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματα, πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τις δαπάνες για συντάξεις).

Για τα λεγόμενα «θετικά μέτρα», ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξε «πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά», αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει περισσότερο μέτρα με κοινωνική χροιά και οι δανειστές με αναπτυξιακή.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του ίδιου αξιωματούχου, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν ενστάσεις για το γιγαντιαίο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας που προτείνει η κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

«Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο. Να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί», ανέφερε.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσεις με συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανέφερε ότι «είναι ελάχιστη πια η διαφορά», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιθανότατα θα υποχωρήσουν στην απαίτησή τους να «κουρεύονται» και οφειλές επιχειρήσεων από παρακρατούμενους φόρους.

Ο αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, μετά την προγραμματισμένη το απόγευμα αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, να μη χρειασθεί να επανέλθουν για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις προσδοκίες της πως η τεχνική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στο Euro Working Group, στις 10 Μαρτίου.