Πολιτική

Αντιδεξιό μέτωπο και συντάξεις ο διπλός στόχος Τσίπρα στο Βερολίνο


Έχοντας αποκτήσει πρωτοβουλία κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο, όπου κυριαρχεί το θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας  επιχειρεί τώρα να χτυπήσει… «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: Να αποσπάσει το τελικό «ναι» του Βερολίνου – κατ’ επέκταση των Ευρωπαίων – για τη μη περικοπή των συντάξεων κα παράλληλα να θέσει τις βάσεις για τη συγκρότηση ενιαίου προοδευτικού-αντιδεξιού μετώπου στις Ευρωεκλογές.

Με αυτό το διπλό στόχο βρίσκεται από χθες στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε ήδη με τον αντικαγκελάριο και ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς και τον Πορτογάλο αριστερό πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συζητήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς.

Η διατήρηση αλώβητων των συντάξεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την κυβέρνηση, που έχει επενδύσει και πολιτικά σ’ αυτή την θετική εξέλιξη, ως επιστέγασμα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Η συναίνεση των Ευρωπαίων θεωρείται ότι έχει εξασφαλισθεί, αλλά στο Μαξίμου θέλουν να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το θέμα με διαβεβαιώσεις από γερμανικής πλευράς, ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές της τελευταίας στιγμής.

Το τελικό «οκ» του Βερολίνου μπορεί να  δοθεί με τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων, προς τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας τείνει τώρα χείρα συνεργασίας.

Συνεργασία με την κεντροαριστερά

Στις συναντήσεις του στο Βερολίνο και από τα πάνελς των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί εκεί το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει την ιδέα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων – ριζοσπαστικής αριστεράς, σοσιαλδημοκρατών, κεντροαριστεράς, Πρασίνων – στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Θα προτείνει τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου «αντιδεξιού» χαρακτήρα, ικανού να αποτρέψει την επικράτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, στις ατομικές ελευθερίες και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Είναι μια κίνηση στρατηγικής που καθιστά τον Αλ. Τσίπρα κεντρικό πρόσωπο πολιτικών διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποκτά άμεσο ενδιαφέρον μετά την απόφαση του ΕΛΚ να προτείνει έναν «καθαρόαιμο δεξιό», τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέρνερ, ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Η πρόταση Τσίπρα για συνεργασία αριστερών-κεντροαριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων δεν αφορά βέβαια μόνο τις ευρωεκλογές. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι υποδηλώνει ανάλογες επιλογές και επιδιώξεις σε εθνικό επίπεδο, όπου μετά τις προσεχείς εκλογές θα προκύψει ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων

Οπως επισημαίνουν, εάν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινηθούν προς την κατεύθυνση που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας, θα είναι δύσκολο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να επιμείνει στη γραμμή σύμπλευσης με τη ΝΔ.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

 

Διαβαστε επισης