Συντάξεις φτώχειας λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς ο μέσος όρος της σύνταξής τους-βάσει των στοιχείων του συστήματος Ηλιός, ήταν μόλις 752,42 ευρώ για τον μήνα Μάιο.
Τα εν λόγω data προέρχονται από την επεξεργασίας 8.055 κύριες συντάξεις εργαζόμενων που απασχολούνταν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μικρές συντάξιμες αποδοχές δεν αποτελούν γνώρισμα αποκλειστικά των νέων συντάξεων αλλά αφορούν και τις παλαιές, όπου σε ποσοστό 60% οι αποδοχές είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Αυτή η συνθήκη επεξηγεί εν πολλοίς και τη ραγδαία άνοδο των συνταξιούχων εργαζόμενων που ξεπέρασαν τις 180.000, καθώς η παραμονή στον εργασιακό στίβο κρίνεται ως επιβεβλημένη μιας και τα χρήματα από τη σύνταξη δεν επαρκούν για να καλύψουν-καθώς φαίνεται- βασικές ανάγκες. Προφανώς ρόλο στον πενταπλασιασμό των συνταξιούχων εργαζόμενων διαδραματίζει και το νέο ευνοϊκό πλαίσιο, με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξής τους, όμως βασικό κίνητρο είναι η έλλειψη χρημάτων που απορρέει από τις «φτωχές» συντάξεις.
Για τον μήνα Μάιο η μέση κύρια σύνταξη (μεικτά) υπολογίστηκε στα 820,24 ευρώ, ενώ στα 196,47 ευρώ περιορίστηκε η αντίστοιχη επικουρική.
Τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος για το συγκεκριμένο μήνα δείχνουν και πάλι το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, καθώς η πλειονότητα αυτών λαμβάνει κύριες συντάξεις που κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ. Ακριβέστερα σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται 840.658 συντάξεις (ποσοστό 43,78%). Αν σε αυτές προστεθούν άλλες 318.868 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,6%), που είναι κάτω από 500 ευρώ, τότε προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κύριων συντάξεων (1.159.526 ή 60,38%) είναι κάτω από 1.000 ευρώ, στοιχείο που ασφαλώς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας γι’ αυτούς τους συνταξιούχους.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, φαίνεται ότι τα υψηλότερα εισοδήματα από συντάξεις (1.119,21 ευρώ κατά μέσο όρο), έχουν οι συνταξιούχοι ηλικίας 61 – 65 ετών. Ανά ηλικία όμως, οι περισσότεροι συνταξιούχοι (18,6% ή 463.219 άτομα) είναι ηλικίας 71 – 75 ετών.
Τι αλλάζει σε πλασματικά χρόνια, συντάξεις χηρείας, εισφορά αλληλεγγύης
Αλλαγές επί τα χείρω στα πλασματικά έτη, μείωση της σύνταξης χηρείας των δικαιούχων και του ιδιωτικού τομέα και παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Για τα πλασματικά έτη που ενδιαφέρουν χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι «βλέπουν» προς τη σύνταξη, τα… νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οδεύουν προς κατάργηση οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών.
Πλέον τα πλασματικά έτη περιορίζονται σε πέντε από έως και 12 που προβλέπονται για το Δημόσιο, δεν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέντε έτη θα είναι μειωμένο με επιπτώση στο τελικό ποσό της σύνταξης.