Πολιτική

“Συνταγή ΔΕΘ” για να ανακοπεί η φθορά της κυβέρνησης


 Αξιοποιώντας την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στο αφήγημα της “ισχυρής Ελλάδας” με την αμυντική θωράκιση και τον αυξημένο διεθνή ρόλο. Ομως τα θέματα της οικονομίας και τα κοινωνικά προβλήματα”περιμένουν στη γωνία” και δεν μπορεί να τα προσπεράσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προϊούσα φθορά της κυβέρνησης, με “στραπατσάρισμα” της δημόσιας εικόνας της και διαρκώς αυξανόμενη αμφισβήτηση των επιλογών και της αποτελεσματικότητας της.

 Το χειρότερο είναι ότι η αμφισβήτηση αυτή δεν περιορίζεται στο εκλογικό σώμα, αλλά διεισδύει σταδιακά και στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης, στον μηχανισμό και στα στελέχη της ΝΔ. Ακόμη και στην κοινοβουλευτική της ομάδα, όπου “παντρεύεται” με προσωπικές δυσαρέσκειες και με ενδοπαραταξιακές αντιθέσεις.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

 Ομως το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του στο Μαξίμου δεν είναι τα εσωκομματικά, όσο κι αν η αμφισβήτηση εκ των έσω ροκανίζει την αξιοπιστία τους και τη δυνατότητα χάραξης πολιτικών στρατηγικών. Είναι η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, που τροφοδοτείται πρωτίστως από την ακρίβεια, από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης  εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και από μέτρα και κυβερνητικές επιλογές που πλήττουν συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Η “βόμβα που έσκασε” τις τελευταίες μέρες, υποχρεώνοντας ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να επιστρέψουν επιδοτήσεις που είχαν λάβει επί της τιμής του ρεύματος, πρόσθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα κυβερνητικών λαθών που εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ψάχνουν “αντίδοτα”

 Στο Μαξίμου και στο στενό οικονομικό επιτελείο ψάχνουν τώρα “αντίδοτα” για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την ανάσχεση της επιταχυνόμενη φθοράς φοράς της κυβέρνησης, που “μεταφράζεται” σε αντίστοιχη συρρίκνωση της επιρροής και των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Η “συνταγή” είναι η συνήθης που υιοθετείται σε τέτοιες χρονικές περιόδους – εν μέσω θέρους και ενόψει επιστροφής του εκλογικού σώματος από τα “μπάνια του λαού”: Η “συνταγή ΔΕΘ”, με μέτρα και εξαγγελίες που ενισχύουν το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, μοιράζουν κρατικό χρήμα και ευρωπαϊκά κονδύλια και δημιουργούν προσδοκίες σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, σε χαμηλόμισους και συνταξιούχους, σε αυτοαπασχολούμενους και σε ΜμΕ.

Το κεντρικό θέμα είναι βέβαια η ακρίβεια και η αντιμετώπιση της. Επ' αυτού όμως δεν μπορούν να δοθούν πειστικές απαντήσεις και υποσχέσεις, δεδομένου μάλιστα πως ό,τι έχει δοκιμαστεί ως τώρα απέτυχε ή απέδωσε ελάχιστα.

Στέγαση, φορολογικά, δημογραφικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με συμμετοχή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, κυριάρχησε η άποψη ότι το “γήπεδο” όπου μπορεί να “παίξει μπάλα” με επιτυχία η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό πρόβλημα:

  • Ενα πακέτο μέτρων και κινήτρων για την απόκτηση στέγης μπορεί να συνδυαστεί με άνοιγμα των “κρουνών” χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, που επιδιώκει ούτως ή άλλους να αυξήσει τις χορηγήσεις του σ'αυτόν τον τομέα.

 Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα καλύπτει περισσότερες κατηγορίες νοικοκυριών.

 Μιά άλλη ιδέα για τη σύνθεση της “συνταγής ΔΕΘ” είναι η υιοθέτηση δέσμης μέτρων για το δημογραφικό. Θα περιλαμβάνει επιδόματα και ενισχύσεις σε νέα ζευγάρια, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε πολύτεκνους κλπ.

 Από το “καλάθι” της ΔΕΠ δεν μπορεί βέβαια να λείπουν τα φορολογικά: Μικρές φοροελαφρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εκπτώσεις φόρου για τους οφειλέτες που εξοφλούν εφάπαξ ή πληρώνουν εγκαίρως τις δόσεις.

Στη λίστα των μέτρων προστίθενται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η περαιτέρω  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025.

 

Διαβαστε επισης