Διεθνή

Σύνοδος δωρητών: ΕΕ, ΗΠΑ και Γερμανία υπόσχονται ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ για τη Συρία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει άλλα 560 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους μετά το 2011.

«Δυστυχώς, την περασμένη χρονιά, έγινε ελάχιστη πρόοδος για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου των δωρητών, στις Βρυξέλλες.

«Το καθήκον μας σήμερα είναι να φέρουμε ελπίδα και ανακούφιση», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει περίπου 16,9 δισεκ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να χορηγήσει 1,05 δισεκ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση στη Συρία και την περιοχή. «Θα ήταν μοιραίο λάθος να ξεχάσουμε τη συριακή κρίση τώρα», είπε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, μιλώντας στη σύνοδο των δωρητών. Το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι στηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, τριών χωρών που έχουν δεχτεί 5,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Από το 2011, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο. Η σύγκρουση περιπλέχθηκε τα επόμενα χρόνια με την ανάμιξη ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 12 εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν και πάνω από 5,5 εκατ. κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες.

Πέρσι η διεθνής κοινότητα είχε υποσχεθεί ότι θα αποδέσμευε 6,4 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τον συριακό λαό μέχρι τα τέλη του 2023. Ο Μπορέλ υπενθύμισε ότι το 90% των Σύρων που έχουν παραμείνει στη χώρα τους ζουν σε συνθήκες φτώχειας και το 60% από αυτούς δεν έχουν αρκετά τρόφιμα.

Παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, «δεν πληρούνται οι συνθήκες ώστε η ΕΕ να τροποποιήσει την πολιτική της για τη Συρία», καθώς θα χρειαζόταν πρώτα να εφαρμοστούν «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» στη χώρα αυτή, είπε ο Μπορέλ. Η ΕΕ θα διατηρήσει επομένως τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν θα στηρίξει την επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους παρά μόνο αν γίνεται «σε εθελοντική βάση», με ασφάλεια και με την επίβλεψη διεθνών οργανισμών, σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.