Αγορές

Συνεχόμενα χτυπήματα στην τουρκική λίρα - Σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του δολαρίου


Έντονη είναι και σήμερα η πίεση στην τουρκική λίρα, καταγράφοντας νέες απώλειες, εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής, του υψηλού πληθωρισμού (70% τον Απρίλιο), των γεωπολιτικών τεκταινόμενων, αλλά και της ρητορικής του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, συρρικνώνοντας με αυτό τον τρόπο το  το διαθέσιμο των Τούρκων καταναλωτών. 

Το νόμισμα της γειτονικής χώρας διολίσθησε σήμερα έως και 0,7% στα 16,0477 ανά δολάριο, όντας στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη του 2021, ενώ το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο 14%. Αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκεται σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στη λίρα έχουμε και από την μεγάλη αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την εξάντληση των κρατικών αποθεμάτων συναλλάγματος. Το απόθεμα διογκώθηκε κατά 4,8 δισ. δολάρια έως τις 13 Μαΐου, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες του 2022.

Σε αυτή την κατάσταση έχει συμβάλει το γεωπολιτικό παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία, με διεθνή μέσα να αναρωτιούνται αν ανήκει τελικά στη συμμαχία, καθώς και οι νέες επιθέσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, ρίχνουν βαριά σκιά στα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει για αυτόν» μετά την κριτική που άσκησε στην Άγκυρα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Anadolu. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. "Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ' όλ' αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16", είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Δεν υπάρχει πια για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς" φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας τόνισε πως «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο». Ο ίδιος δήλωσε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας (σ.σ. η Ελλάδα), πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO, οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά». Εν συνεχεία είπε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο». Ο Ερντογάν άφησε αιχμές και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας: «Τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Παράλληλα, επεσήμανε ε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά. Θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων». Αφήνοντας να εννοηθεί πως αναφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

Το 2021 το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με την ισοτιμία να πέφτει από τις 10 λίρες ανά δολάριο στα μέσα Νοεμβρίου, στις 18,3633 λίρες, στις 20 Δεκεμβρίου.