Υγεία

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων: Έφθασαν τα 233 τα σκευάσματα σε έλλειψη


Δεν φαίνεται να υποχωρεί ο αριθμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ή πλήρη έλλειψη. Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ είναι πλέον 233.

Σημαντική αύξηση, κατά 21% μέσα σε ένα μήνα, καταγράφουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» και εκείνα τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης», ανήλθαν το Μάρτιο τα 233, από 194 στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Τα φάρμακα τα οποία λείπουν από ιδιωτικά φαρμακεία και νοσοκομεία αυξήθηκαν στα 186 το Μάρτιο, από 146 τον περασμένο μήνα. Σταθερός, στα 47, έμεινε ο αριθμός των φαρμάκων, κυρίως νοσοκομειακά, που καλύπτονται με διαδικασίες έκτακτης μέσω του ΙΦΕΤ.

Μη Συνταγογραφουμενα Σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ) προστέθηκαν στη λίστα των ελλείψεων, παραμένουν τα προβλήματα με την επάρκεια σκιαγραφικών, τεσσάρων εμβολίων και κάποιων νοσοκομειακών φαρμάκων, καθώς και αντιδιαβητικών σκευασμάτων.

Με την προσθήκη των φαρμάκων των οποίων η κυκλοφορία έχει οριστικά διακοπεί (258 σύμφωνα με τη λίστα Ιανουαρίου), τότε μιλάμε για 491 φάρμακα που είτε απουσιάζουν είτε έχουν περιορισμένη διάθεση στην ελληνική αγορά.

ΣΦΕΕ: Λιγότερο ανταγωνιστική η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία

Τον προβληματισμό του σχετικά με την πρόταση της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού και προβλέψιμου πλαισίου κινήτρων για την φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα υγείας.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μείωση των κινήτρων για την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, αναφέρει. Παράλληλα, «εξακολουθούμε να μη μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η μείωση των κινήτρων για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών μπορεί να είναι προς το όφελος των ασθενών», σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρεται στις δυσκολίες πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μόνο 40 από τις 160 θεραπείες είναι πλήρως διαθέσιμες στους πολίτες.

«Η Ελλάδα, αποτελεί μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και ιδιαίτερα σε καινοτόμα, με μόλις 40 από τα 160 να είναι πλήρως διαθέσιμα στους πολίτες (την περίοδο 2018-2021), κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την σταθερά χαμηλή δημόσια χρηματοδότησης, αλλά και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες».

«Καθώς οι διαβουλεύσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα συνεχιστούν, χαιρετίζουμε την ευκαιρία για συνεχή διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή νέων θεραπειών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής Ευρώπης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί η συνεχής και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις