Πολιτική

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την ανίχνευση λεγιονέλας στο νερό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου


 Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου διενεργούνται συστηματικού έλεγχοι για την ενδεχόμενη ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατός του, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται συστηματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα τεχνικής φύσης.  

Όπως λέει, οι έλεγχοι αυτοί υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, πραγματοποιούνται με συγκεκριμένες διαδικασίες και σε καθορισμένα χρονικά μεσοδιαστήματα.  Τα αποτελέσματα πρόσφατου δειγματοληπτικού ελέγχου ανέδειξαν λεγιονέλλα στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών του Νοσοκομείου.

Τα μέτρα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είχαν αμιγώς προληπτικό χαρακτήρα, ελήφθησαν άμεσα και δεν αποτελούν μέτρα διερεύνησης - αντιμετώπισης κρούσματος λεγιονέλλωσης στο Νοσοκομείο, ούτε μέτρα αντιμετώπισης προβλήματος Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με  τα ζητήματα που έχει θέσει η ΠΟΕΔΗΝ, μέσω δελτίου Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισημαίνεται ότι:

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου με το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του αντίστοιχου εξοπλισμού του συντηρείται συστηματικά, ενώ η ανίχνευση λεγιονέλλας δεν φάνηκε να οφείλεται σε πλημμελή συντήρησή του. Επιπλέον, το νοσοκομείο διαθέτει από το 2013 σύγχρονο μηχάνημα παραγωγής και αυτόματης δοσιμετρίας διοξειδίου του χλωρίου στο δίκτυο ζεστών νερών χρήσης, το οποίο προμηθεύτηκε με ίδια έσοδα.

Η συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων πραγματοποιούνταν πάντα και εξακολουθεί να πραγματοποιείται, κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως οικονομικών δυσχερειών ή διεκδικήσεων του Νοσοκομείου από το Υπουργείο.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της διοίκησης, κανένα κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα δεν έχει παρατηρηθεί  στο νοσοκομείο, στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται, ως είθισται, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα μέτρα πρόληψης ελήφθησαν άμεσα με τη γνωστοποίηση των μικροβιολογικών αποτελεσμάτων, ως όφειλαν, για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης κρούσματος νοσοκομειακής λεγιονέλλωσης.

Τα θετικά δείγματα ανευρέθηκαν στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών χρήσης, το οποίο είναι αποκλειστικά εσωτερικό δίκτυο του νοσοκομείου και συνεπώς δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αλλά ούτε και για νοσοκομεία, συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο παροχής νερού.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο για τεχνικούς λόγους (αποκλειστικό εσωτερικό δίκτυο διανομής ζεστών νερών του Νοσοκομείου), όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι η λοίμωξη από λεγιονέλλα δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τέλος, τονίζεται ότι η συνολική διαχείριση της ανίχνευσης λεγιονέλλας στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών, είναι η ενδεικνυόμενη από την ελληνική νομοθεσία και έχει ως στόχο την προστασία των ασθενών και του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Λεγιονέλλα στο δίκτυο παροχής νερού του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)  βρέθηκε στο δίκτυο παροχής νερού του Νοσοκομείου το μικρόβιο Λεγιονέλλα που η θνησιμότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στη ναυαρχίδα των νοσοκομείων της Β. Ελλάδος ανιχνεύτηκε λεγιονέλλα στο δίκτυο υδάτων και η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της υποδεικνύει  στα μέτρα πρόληψης αντιμετώπισης  τη διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος καθώς εκεί βρέθηκε το μικρόβιο. Υποδεικνύουν επίσης τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση και την μη χρησιμοποίηση ως πόσιμου το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών. 

Δίνουν επίσης οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella)

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα]. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα. Επίσης, οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.