Τα παλιρροϊκά κύματα από το «τσουνάμι» που προκάλεσε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI συνεχίζουν να πλήττουν το ελληνικό χρηματιστήριο, βυθίζοντας ακόμη πιό χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές. Η επιδείνωση του κλίματος και η δυναμική που δημιουργείται οδηγούν σε πτώση και τα εμποροβιομηχανικά blue chips.
Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου πηγές αβεβαιότητας αποτελούν η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ιταλίας-ΕΕ, οι εξελίξεις περί το Brexit, οι τιμές του πετρελαίου και οι αντιφατικές ενδείξεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τη συνέχεια, καθώς οι πιέσεις επεκτείνονται σε όλο το εύρος του ταμπλό, ενώ διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι οι εκροές δεν θα περιορισθούν μόνον στα τραπεζικά χαρτιά που αφαιρέθηκαν από τον βασικό δείκτη MSCI Greece.
Εντονες ανησυχίες προκάλεσε σήμερα νέα ανάλυση του οίκου Wood, ο οποίος εκτιμά ότι οι εκροές λόγω αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. δολάρια - ποσό υπερδιπλάσιο απ' ό,τι προέβλεπαν άλλοι διεθνείς οίκοι, όπως η Societe Generale και η Citi.
Την αβεβαιότητα συντηρούν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, με επίκεντρο τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που δημιουργεί αυτό το θέμα.
Στα όρια της στήριξης
Στο ΧΑ τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι κινήσεις των index funds που περιορίζουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές και των κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων που παίρνουν τη σκυτάλη.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Κατά τις προβλέψεις τους, ο ΓΔ θα κινηθεί στο κανάλι βραχυχρόνιας συσσώρευσης μεταξύ 615-643 μονάδων, χωρίς σαφή τάση και κατεύθυνση. Πολύ πιθανή θεωρείται τώρα μία πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν τα τραπεζικά χαρτιά. Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος μπορεί να αποδειχθεί το σχέδιο της ΤτΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο, αποκομίζοντας μικρά κέρδη που αντιστάθμιζαν τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips. Μετά τις 12:00 η εικόνα άλλαξε άρδην. Ολοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και μόνο στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας.
Το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι περιορίσθηκαν οι μεγάλες απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό. Ο κλαδικός δείκτης που έχανε 5,96%, τερμάτισε στο -3,94%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 617,18 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι στο άνοιγμα της αυριανής συνεδρίασης θα ξεκινήσει χαμηλότερα. Στήριξη μπορεί να βρεί στις 610 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,14%, τερματίζοντας στις 1.617,1 μονάδες.
Στο κόκκινο τερμάτισαν όλες οι τραπεζικές μετοχές.Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν η Εθνική (-5,9%) και η Πειραιώς (-5,3%). Attica -4,4%, Alpha -4%, Ελλάδος -2,8%, Eurobank -2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Motor Oil (+3,3%) και οριακά Τιτάν και ΤΕΝΕΡΓΑ (+0,3%).
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες: Μυτληναίος και Φουρλής -3,9%, ΕΧΑΕ και Aegean -3%, Μυτιληναίος -3%, ΔΕΗ -2,7%, ΑΔΜΗΕ -2,4%, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%.
Στα mid caps Αβαξ και Τεχνική Ολυμπιακή -4%, Cenergy και Ικτίνος -3,6%.