Δεν λένε να υποχωρήσουν, δείκτες και τιμές μετοχών βαρόμετρων για την ψυχολογία της αγοράς… Η συντηρητική σχολή σκέψης της περιόδου, αυτή την φόρα πληρώνει βαρύ ψυχολογικό τίμημα… Oι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πήραν την σκυτάλη της συνέχισης της ανόδου συμπαρασύροντας σταδιακά και το υπόλοιπο ταμπλό υψηλότερα.
Η αγορά επιβεβαιώνει την εικόνα που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες, όπου υπάρχει ένα άτυπο rotation, με τις μετοχές, κυρίως του FTSE 25, να διαδέχονται η μία την άλλη στη συμβολή τους στην άνοδο. Με άλλα λόγια, δεν κινούνται ανοδικά ταυτόχρονα όλοι οι τίτλοι, κάτι που είναι θετικό σε μία υγιή ανοδική κίνηση.
Στα τεχνικά στοιχεία της αγοράς, τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 έκλεισαν στις περιοχές των 550-555 μονάδων και 150 μονάδων αντίστοιχα, καθώς η άνοδος του τραπεζικού έδωσε σχετική ρευστότητα στο σύστημα.
Τεχνικά, καθοριστική για τη συνέχεια θεωρείται η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 520-530 μονάδες, ενώ καθοριστικής σημασίας για τον σχηματισμό που διαμορφώνει η αγορά θεωρείται η περιοχή των 558-560 μονάδων.
Το ελληνικό ράλι στηρίζεται στην αισιοδοξία για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το θέμα της διαπραγμάτευσης γύρω από την αξιολόγηση λέγοντας ότι πιέζουν πολλοί παίκτες για να βρεθεί λύση.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο πρώτος θετικός καταλύτης για το ΧΑ, το οποίο φέτος θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη αν κοπάσουν οι μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από το προσφυγικό και την παγκόσμια οικονομία.
Είναι άγνωστο πάντως αν η ανοδική τάση, τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, θα συνεχιστεί ή θα αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις από funds βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Με την διάσπαση, ανοδικά, της συσσώρευσης των 470 με 500 μονάδων, που διήρκεσε οκτώ συνεδριάσεις, ο ΓΔ επιτάχυνε την άνοδο και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των Τραπεζών βαδίζει για να αναμετρηθεί με την επόμενη σοβαρή αντίσταση των 560 μονάδων.
Τι άλλαξε όμως και από την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό έχει επανέλθει η αγοραστική διάθεση στους επενδυτές; Στα δύο βασικά ζητήματα που μας απασχολούν (αξιολόγηση και προσφυγικό) δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος και μάλιστα στο Προσφυγικό έχουν οξυνθεί τα προβλήματα.
Όμως η στιγμή που θα υπάρχουν εξελίξεις έχει πλησιάσει και οι πιο «ριψοκίνδυνοι» επενδυτές τοποθετούνται περιμένοντας την θετική έκβαση αυτών. Η αισιοδοξία τους ενισχύεται και από την διάθεση συμβιβασμού που φαίνεται να χαρακτηρίζει και την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο καθοριστική για την πορεία της Αξιολόγησης και για την προσπάθεια επίλυσης του προσφυγικού. Την Δευτέρα έχουμε την Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και Eurogroup με κύριο θέμα την Χώρα μας και υπάρχουν ελπίδες για απόφαση επιστροφής των Θεσμών που θα είναι η αφετηρία για την πρόοδο στην Αξιολόγηση.
Επίσης την επόμενη Πέμπτη έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι και οι Αγορές περιμένουν νέα μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και από τα πιο επίσημα χείλη έχει ειπωθεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη καθυστέρηση…
Η παράταση αυτής της αβεβαιότητας θα κάνει ζημιά στην Οικονομία και θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος. Η επόμενη εβδομάδα θα αποκαταστήσει την ορατότητα στους επενδυτές.
Στις 9/3 ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς ενώ στις 10/3 η Εθνική και ο Τιτάνας. Στις 11/3 αναμένουμε την αξιολόγηση από τον Οίκο Fitch…
Είναι άγνωστο πάντως αν η ανοδική τάση, τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, θα συνεχιστεί ή θα αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις από funds βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Στατιστικά
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,66% στις 555 μονάδες. Κέρδη +1,04% ο FTSE 25 στις 152,34 μονάδες. Άνοδος +1,87% ο τραπεζικός δείκτης στις 40,3 μονάδες. Στα 7,09 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Κέρδη +2,29% η Alpha Bank στα 1,79 ευρώ, +4,02% η Πειραιώς στα 0,182 ευρώ, +1,27% η Εθνική στα 0,24 ευρώ, +1,55% η Eurobank στα 0,72 ευρώ. Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +0,62%, Ελλάκτωρ +0,76%, ΕΛΠΕ +1,61%, ΜΙΓ +3,37%, Motor Oil +1,17%, Μυτιληναίος +1,14%, ΟΠΑΠ +1,08%.