Πολιτική

Συνεχίζεται η «αιματοχυσία» στο ΧΑ, πέφτουν και τα ομόλογα


Επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώ εντείνεται η αβεβαιότητα  για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η

συνεχίζεται σήμερα στο ΧΑ, όπου την Παρασκευή εξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.  Νέες μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. Ισχυρές πιέσει εκδηλώνονται στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν - ένδειξη εντεινόμενης ανησυχίας  των αγορών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, την ένταξη στο QE και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει δυσκολίες αποπληρωμής των χρεογράφων της αν αν καθυστερήσει πολύ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση δόσεων.

 Ξένα funds και εγχώριοι επενδυτές που είχαν προεξοφλήσει τις προηγούμενες εβδομάδες  θετικά αποτελέσματα στο Eurogroup και γρήγορη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσπαθούν τώρα να περιορίσουν τι θέσεις τους σε ελληνικά χαρτιά, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι πολύ υψηλό.

Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούν επιταχυnόμενη πτώση των τιμών, που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Ανάλογη εικόνα και στην αγορά ομολόγων όπου οι τιμές υποχωρούν - με αντίστοιχη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων. Η απόδοση του 2ετούς  χρεογράφου αυξάνεται σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 7,80%, ενώ στις αρχές της προηγούμενη εβδομάδας ήταν κάτω από 7%. Του 10ετούς ομολόγου ανεβαίνει κατά 19 μονάδες, στο 7,33%

Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,45% στις 621 μονάδες, διασπώντας καθοδικά την πρώτη βραχυχρόνια στήριξη (645-640 μονάδες), όπου αναμενόταν ότι θα ισορροπήσει..

Περίπου 2,70% χάνει ο δείκτης FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  ενώ 24 από τις 25 μετοχές του βρίσκονται στο κόκκινο..

Μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε στο χρηματιστήριο, όπου χάθηκε περίπου 1 δισ. ευρώ – σε χρηματιστηριακή αξία μετοχών κι όχι σε πραγματικό χρήμα. Οποιοι ρευστοποίησαν υπέστησαν βέβαια πραγματική ζημία, η οποία  συμπεριλαμβάνεται στο 1 δισ. συνολικών απωλειών.

 Σε δίνη πιέσεων βυθί οι τραπεζικές μετοχές, στις οποίες –λόγω  μεγάλης συναλλακτικής κίνησης και δυνατότητας ρευστοποιήσεων -επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις των ξένων funds.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 5,4%, ενώ την Παρασκευή είχε χάσει 7,8% και σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 15%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες  καταγράφει η Eurobank (-6,4%). Πειραιώς -5,6%, Εθνική -5%, Attica Bank -5%.
Από τα blue chips άλλων κλάδων METKA -3,7%,  Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Grivalia -2,5%, OTE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος -2,2% 

Οι προοπτικές

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ έχει αυξηθεί, αναγκάζοντας τους "συντηρητικούς" παίκτες να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν νέες τοποθετήσεις.
Αρνητική ένδειξη θεωρείται το γεγονός ότι η πτώση συντελείται και σήμερα με  μεγάλο τζίρο και όγκο συναλλαγών - στοιχείο που υποδηλώνει δραστηριοποίηση μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών η εικόνα της αγοράς  δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, παρά μόνον εάν υπάρξουν  ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται ότι οδηγείται η διαπραγμάτευση.

Κυρίαρχο στοιχεία στις συνεδριάσεις  αυτής της εβδομάδας θα είναι η μεταβλητότητα, καθώς η αγορά θα αποτιμά εξελίξεις και προοπτικές, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας.