Διεθνή

Συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» η Τουρκία


Συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» η Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία θα προμυθευτεί δύο επιπλέον αεροπλανοφόρα.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει ήδη ένα το «Ανατολού», αλλά η τουρκική στροφή προς την Ανατολή της στέρησε τη δυνατότητα αγοράς αεροσκαφών και πλέον είναι ...«droneφόρο» μέχρι νεωτέρας. Η «πόρτα» για τα F-35 έχει κλείσει, Harrier δεν υπάρχουν για να αγοράσει και πλέον έχει δύο επιλογές ή θα μείνει με το drones που η ίδια κατακευάζει με συμπαραγωγή (απάρτια) από χώρες της Δύσης ή θα στραφεί σε Ρωσία και Κίνα. Επίσης για το δικό της εγχώριο μαχητικό, όταν και εφόσον κατασκευαστεί το TFX, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή έκδοση για αεροπλανοφόρα.

Στο Πολεμικό Ναυτικό και στο πλαίσιο του εθνικού πλοίου Milgem, βρίσκεται στη φάση να ναυπήγησης φρεγατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει  το αντιτορπιλικο TF-2000, το οποίο έχει σχετικά καθυστερήσει, αλλά θα είναι εγχώρειας ναυπήγησης.

Εκεί όμως που ρίχνει βάρος η Τουρκία είναι στα μη επανδρωμένα αεροχήματα UAC και UCAV (οπλισμένα) καθώς τα νέα αποκτήματα TB-3, ΑKINCI, Kızılelma και Aksungur βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να δοκιμαστούν στα πεδία των μαχών.

Παράλληλα έμφαση δίνει στην παραγωγή πυραύλων, που κινείται στους αντιαεροπορικούς της οικογένειας Hisar, αλλά και σε πολλούς επιθετικούς που επιχειρεί να μεγαλώσει το βεληνεκές τους όπως ο Bora, και άλλους σε κρουζ όπως Τyphon ο Atmaca.

Βέβαια συνεχίζει την παραγωγή διαφόρων στρατιωτικών οχημάτων, των επιθετικών ελικοπτέρων και προσπαθεί να συνεχίσει το τουρκικό άρμα Altay.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για κάτι μεγάλο. Τα αεροπλανοφόρα έστω και μικρά με 20-40 αεροσκάφη δεν είναι αμυντικά και φυσικά δεν είναι για το Αιγαίο. Επίσης η Άγκυρα εξάγει μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων που την έχουν φέρει στη δεύτερη θέση των τουρκικών εξαγωγών και συνδράμουν πολύ στο τουρκικό ΑΕΠ, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και στη θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα.

Η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Συρία και Ιράκ (εκτός από την Κύπρο) και έχει επίσημα στρατεύματα στο Κατάρ, στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Αζερμπαϊτζάν, έχει σχέσει με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυτπο και τη Χαμάς γεγονός που δείχνει ότι επιζητεί ένα ευρύτερο ρόλο.

Αυτόν τον ρόλο θα επιχειρήσει να τον αναδείξει το προσεχές διάστημα και τον στηρίξει με τον εξοπλισμό που ετοιμάζει.

Διαβαστε επισης