Πολιτική

Συνεχίζει κόντρα στο αρνητικό κλίμα το Χ.Α.


 Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ασφαλώς η όλη εικόνα της αγοράς δικαιώνει τους τολμηρούς παίκτες που συνεχίζουν να χτυπάνε σε καίρια σημεία,την στιγμή που κόντρα σε κάθε πρόβλεψη ο ΓΔ συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη +9,66% τα οποία συνεχίζονται και σήμερα.Παράλληλα άφησε τους ουδέτερους ή τους συντηρητικούς ή φοβισμένους των παικτών στήλη άλατος…

Σε κάθε περίπτωση, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 520 μονάδων, μπορούν να φέρουν προβληματισμό στο «στρατόπεδο» των «short». Όμως για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι η αγορά αλλάζει τάση, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να κλείσει μήνα πάνω από τις 630 μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν αναμένεται να δούμε μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης. Αυτός ο βασικός καταλύτης, όμως, μπλέκεται ακόμη περισσότερο με το προσφυγικό ζήτημα, που η στάση του ΔΝΤ κάνει δυσκολότερη τη λύση του.

Η χρηματιστηριακή αγορά ποντάρει στην αξιολόγηση της οικονομίας η οποία θα έρθει τον Απρίλιο του 2016. Ο τρόπος της αντίδρασης της αγοράς αφήνει μέτωπα ανοικτά τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας.
Και μπορεί μεν ο Φεβρουάριος να έκλεισε με απώλειες 6,53% σε επίπεδο ΓΔ και 8,7% σε επίπεδο FTSE 25, αλλά από τις 12 Φεβρουαρίου ο ΓΔ κατέγραψε ένα μίνι ράλι 17,20% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 22,72%, περιορίζοντας τις συνέπειες του sell off των δύο πρώτων εβδομάδων.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είναι ρεκόρ 2,5 μηνών και παραπέμπει στο διάστημα 16 έως και 21/12/2015. Ωστόσο όπως αναφέρουν χρηματιστηρικαοί αναλυτές η ανοδική κίνηση έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

Και τούτο γιατί ο “από μηχανής Θεός” που μετέδωσε αισιοδοξία και ενδυνάμωσε την ψυχολογία των αγοραστών, οδηγώντας στην επικράτησή τους έναντι των πωλητών, δεν συνάδει με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Kαθώς αυτές οδηγούν σε αύξηση της αβεβαιότητας για την έκβαση των καίριων ανοικτών θεμάτων που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες η όξυνση του Προσφυγικού προβλήματος, απειλεί να μετατρέψει τη Χώρα σε απέραντο “hot spot”, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις και μείωση των ροών.

Οι αρνητικές συνέπειες για την Οικονομία και ειδικότερα τον Τουρισμό θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Η Σύνοδος Κορυφής της 7/3 με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, με σοβαρό διακύβευμα, πλέον, την συνοχή της Ε.Ε.
Στο μεταξύ ο πληθωρισμός επανήλθε σε αρνητικά επίπεδα το Φεβρουάριο, με τον αποπληθωρισμό να συνιστά ορατή πλέον απειλή.

Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να δράσει αποφασιστικά προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα μετά τις 10/3, από κοινού με επενδυτικά προγράμματα από πλευράς των Κυβερνήσεων..

Η Moody’s μετέθεσε την απόφασή της για αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας σε μελλοντικό χρόνο, ενώ η προσδοκώμενη έλευση των Εκπροσώπων των Δανειστών τις επόμενες ημέρες, δεν θα πραγματοποιηθεί…

Kαθώς δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί τελικά, οδηγώντας στο άνοιγμα της διαδικασίας αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, με ασαφές ωστόσο το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης που συντελείται με χαμηλούς όγκους και που σχετίζεται και με τη συνέχιση της διαδικασίας μετοχικής αναδιάρθρωσης (rebalancing) από τα funds εξωτερικού.
Eίναι ακόμη εύθραυστη και στο καλύτερο σενάριο δεν θα ανατραπεί προκαλώντας νέο κύμα αποεπένδυσης από τους διακρατούντες μεγάλες θέσεις δεικτοβαρών μετοχών στο ΧΑ.

Στατιστικά συνεδρίασης


Στις 535,28 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη +2,92%. Άνοδος +3,67% για τον FTSE 25 στις 146,44 μονάδες. Κέρδη +9,02% ο τραπεζικός δείκτης στις 36,87 μονάδες. Στα 15,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Κέρδη +8,92% η Alpha Bank στα 1,71 ευρώ, +12,128% η Eurobank στα 0,64 ευρώ, +8,67% η Πειριαώς στα 0,163 ευρώ, +10,26% η Εθνική στα 0,215 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +3,26%, Ελλάκτωρ +4,27%, ΕΛΠΕ +1,65%, Intralot + 1,74%, ΜΙΓ +10%, Motor Oil +0,54%, Μυτιληναίος +3,27%, ΟΠΑΠ +1,74%, ΟΤΕ +0,39%, Τιτάνας +2,8%.