Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά κόντρα στην αβεβαιότητα το χρηματιστήριο


Ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις συντηρούν την αβεβαιότητα και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δυσκολεύει την ΕΚΤ στη χάραξη πολιτικής για τα επιτόκια, οι αγορές συνεχίζουν να "ανεβαίνουν στα τείχη του φόβου", ποντάροντας στη θετική εκδοχή γεγονότων και προοπτικών.

Στην "εμπροσθοφυλακή" το ελληνικό χρηματιστήριο, που φαίνεται να διατηρεί την ανοδική δυναμική του, σημειώνοντας κέρδη για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση. Με εντυπωσιακό τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ (συν 10 εκατ. σε πακέτα) οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας, ενώ ξεκίνησαν με απώλειες.

Μεικτή εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου πέραν των γεωπολιτικών ζητημάτων με Συρία, Ουκρανία κλπ, αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν και ανοιχτών "στοιχημάτων" αποτελούν οι αποφάσεις που θα λάβει την προσεχή Πέμπτη η ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οριακές μεταβολές στη Φρανκφούρτη, άλμα +1,05% στο Παρίσι, άνοδο 0,65% σημειώνει ο FT-100 του Λονδίνου.

Στη Wall Street o Dow Jones κινείται χωρίς ουσιώδη μεταβολή, ενώ μικρές απώλειες της τάξεως του 0,20% καταγράφουν ο S&P-500 και ο Nasdaq.

 Ο μονόδρομος της ΕΚΤ

Μαζί με τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed για τα επιτόκια, στον ορίζοντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, που μπορεί να πυροδοτήσει έναν  εμπορικό πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις σε Συρία/Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι νωρίς να εκτιμηθούν και να αποτιμηθούν στις αγορές. Ομως οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και η άγνοια του μεγέθους τους δημιουργεί την εντύπωση αυξημένου ρίσκου, που καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Στο ΧΑ διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να πριμοδοτούν τις τραπεζικές μετοχές με αναθεωρήσεις τιμών-στόχων, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν στοιχεία και επιχειρήματα που να δικαιολογούν την αισιοδοξία τους. Κατά τις εκτιμήσεις τους, καταλύτη για την πορεία των αγορών στο κλείσιμο του έτους θα αποτελέσουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να “σέρνεται” και τη Γερμανία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο παρατεταμένης στασιμότητας ή ύφεσης, οι αποφάσεις για την ΕΚΤ είναι μονόδρομος: Πρέπει να μειώσει το κόστος χρήματος, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού και απομάκρυνση από τον βασικό στόχο.

Προς το παρόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η πληθωριστική απειλή έχει αναχαιτιστεί και μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο, όσο η πολιτική χαμηλών επιτοκίων θα υπηρετεί πρωτίστως το στόχο της ανάπτυξης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Παράλληλα όμως παραμένει ισχυρό το αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως δείχνει και ο εντυπωσιακός ημερήσιος τζίρος των 143,6 εκατ. ευρώ. Η τεχνική εικόνα είναι θετική και πολλοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας, με πρώτο στόχο τις 1.475 μονάδες - και επόμενο τα υψηλά 14ετίας..

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,40% στις 1.450,68 μονάδες και έκλεισε στο υψηλό ημέρας, στις 1.464,96 μονάδες, με άνοδο 0,58%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,61% κλείνοντας στις 3.573,66 μονάδες. Με οριακή μεταβολή +0,07% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,72% και έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με +1,65%. Ξεχώρισαν η Τρ. Ελλάδος με άλμα +4,4% και η Εθνική με +3,8%. Ακολούθησαν Πειραιώς +1,1%, Eurobank και Τρ. Κύπρου +0,7%, Alpha +0,3%. Αμετάβλητη η Attica Bank, στο -0,2% η Optima.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΛΠΕ +3,4% (λόγω εξαγοράς και του υπόλοιπου 50% της Elpedison), Lamda +2,4%, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ +2,2%, Μυτιληναίος +1,8%, Motor OIl και Aegean +1,3%,  Σαράντης +1,1%.  .

Στον αντίποδα Cemergy και Coca-Cola -1,8% ΕΥΔΑΠ -1,2%, ΟΤΕ και Τιτάν -0,7%.

Διαβαστε επισης