Πολιτική

Συνεργασία Ελλάδας - Μάλτας για το προσφυγικό


 Την ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης με όρους Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χωρίς φοβικά σύνδρομα και με στόχο την υπεράσπιση του Ανθρώπου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του νωρίτερα απόψε με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα (Carmelo Abela), στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Μάλτα πρωταγωνίστησαν, ώστε το 2008 να διαμορφωθεί η βάση της Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής της ΕΕ, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλo και επισήμανε ότι και πάλι η Ελλάδα και η Μάλτα, η Μάλτα και η Ελλάδα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. «Βεβαίως είναι μείζον το Προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω του πολέμου στη Συρία, υπάρχει όμως ένα άλλο ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο το είχαμε διαγνώσει από το 2008: Είναι η παράνομη μετανάστευση η οποία συνεχώς εντείνεται από την υποσαχάρια περιοχή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Yπογράμμισε, επίσης, ότι «Αν κοιτάξει κανείς την 5η παράγραφο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αυτό που σήμερα ζούμε το είχαμε προβλέψει τότε και, δυστυχώς, δεν πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε».

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι «αυτή η παράνομη μετανάστευση αφορά κατά κύριο λόγο την Ιταλία και την Μάλτα, δεν αφορά την Ελλάδα. Αλλά εμείς έχουμε αυτή την αγωνία, γιατί πάντα την Ευρωπαϊκή πολιτική μας την είδαμε υπό όρους αλληλεγγύης. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και για αυτό το ζήτημα» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θα το κάνουμε με τους όρους του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που ξέρουμε: Υπερασπιζόμενοι τον άνθρωπο χωρίς φοβικά σύνδρομα».

Από την πλευρά του ο Καρμέλο Αμπέλα, τόνισε ότι στο πλαίσιο, της προετοιμασίας της Μάλτας για την προεδρία της, έχει ξεκινήσει μία σειρά επισκέψεων σε ομολόγους του σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Μετανάστευση, την Ασφάλεια και την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και επιβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας του ότι θα δώσει την απαραίτητη σημασία στο θέμα της Μετανάστευσης.