Πολιτική

Συνέντευξη Τσίπρα: Στο ΔΝΤ το μπαλάκι της αξιολόγησης


Στο ΔΝΤ πετάει το μπαλάκι των ευθυνών για τη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή Στον Ενικό στο Star, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγγενές πρόβλημα την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και κάλεσε το Ταμείο να επιστρέψει στο ρεαλισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ εκτίμησε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν τα νομοσχέδια μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου το Πάσχα να κλείσει η αξιολόγηση και «να κάνουμε την ανάσταση της οικονομίας».
 

«Δεν αποκλείεται πλαφόν σε υψηλές συντάξεις»

 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων άφησε ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις δεν έχει οικονομικό αποτέλεσμα. «Δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συντάξεις, διότι συντηρούν ανέργους.
 

Απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής 

 
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια ανέφερε ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας.
 
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και πρόσθεσε ότι του δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιο που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και να πάμε στην αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από υπουργό Επικρατείας. Το έκανα είπε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά , ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. 
 

Για τους αγρότες

 
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις, επειδή φοβούνταν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. 
 
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε, για τις αλλαγές στο αγροτικό, η κυβέρνηση έχει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
 

Για το φορολογικό

 
Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής, αν υπάρξει, θα αφορά σε εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, ενώ σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με ταξικό μίσος, όπως τον κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. 
 
Ανακοίνωσε, ακόμη, πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
 

«Να τελειώνει η πλάκα με το δημοψήφισμα»

 
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015, τονίζοντας ότι δεν μετέτρεψε σε «ναι» το «όχι» του ελληνικού λαού και επέμεινε πως ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που διαπραγματεύθηκε μέχρι τέλους και δεν έκανε πίσω.
 
Χαρακτήρισε «ανόητη», δε, την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμούσε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Την κριτική την δέχομαι, αλλά σε ηθικά ζητήματα δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε.
 
Εμμέσως πλην σαφώς, πήρε την ευθύνη για λάθος επιλογές προσώπων, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βαρουφάκη.
 

Επίθεση κατά Ψυχάρη 

 
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του εκδότη του «Βήματος» κ. Στ. Ψυχάρη, ενώ χθες σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. «Ας λέει ό,τι θέλει και ό,τι έχει ας τα βγάλει. Να τα πάει στους εισαγγελείς, που τους βλέπει και συχνά», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
Νωρίτερα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από μυστική συνάντηση αποτελεί κακούργημα. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», την Κυριακή, και αφορούσε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στ. Ψυχάρη, αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει γίνει καταγραφή της συνάντησης.
 
Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς απέστειλε εξώδικο προς τον ΔΟΛ για δημοσιεύματα με τα οποία, όπως αναφέρει, επιχειρήθηκε εμπλοκή του ονόματός του με το κύκλωμα εκβιαστών. Από την πλευρά του ΔΟΛ γίνεται λόγος για προσπάθεια να επιβληθεί καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας. Αναφορικά με την ύπαρξη καταγραφής της συνάντησης, σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr αναφέρεται ότι «υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».