Οικονομία

Συνέδριο ECONOMIST: Αναδιαμόρφωση του χρηματοοικονομικού τοπίου της Ευρώπης


Η κλιματική πρόκληση και η οικονομία, στην Ελλάδα αλλά και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ήταν τα θέματα που προσέγγισαν οι κ.κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Νίκος Παππάς και Γιώργος Παγουλάτος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, μεταξύ άλλων θεμάτων που έθιξε, αναφέρθηκε και σε «μία τάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν βασίζεται τόσο σε οικονομικά στοιχεία αλλά αντικατοπτρίζει κυρίως εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Οι οποίες αντικατοπτρίζουν από μόνες τους μια οξεία έλλειψη εμπιστοσύνης προς ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως στο Νότο. Η μείωση του δημοσιονομικού κινδύνου θα πρέπει φυσικά να αποτελεί εξέχοντα πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής», διευκρίνισε και προσέθεσε:

«Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοήσουμε την πολύ σημαντική μείωση του κινδύνου που έχει σημειωθεί σε εκείνα τα κράτη μέλη που επλήγησαν ιδιαίτερα από την προηγούμενη κρίση. Δεν είναι σωστό να διεξάγουμε συζητήσεις και, ακόμη περισσότερο, να λαμβάνουμε αποφάσεις σαν να είναι οι μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προοπτικές των περιφερειακών χωρών της ΕΕ όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια. Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου, όπως αντανακλάται σε πολύ βελτιωμένα πρωτογενή δημοσιονομικά ισοζύγια, εξωτερική ανταγωνιστικότητα, ισολογισμούς του τραπεζικού τομέα και εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πρόοδος είναι που στηρίζει πλέον την ταχύτερη από το μέσο όρο αύξηση του ΑΕΠ, των επενδύσεων και της απασχόλησης, καθώς και της ταχύτερης μείωσης του δημόσιου χρέους, ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας».

Αλλωστε, συμπλήρωσε ο Θ. Κοντογεώργης, «αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθήσαμε απαρέγκλιτα από το 2019. Με εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία, συνεχείς αναβαθμίσεις μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, καλύτερες συνθήκες δανεισμού, δημοσιονομική σταθερότητα με πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη, μείωση λόγου χρέους προς το ΑΕΠ 35 μονάδες από το 2019 έως το 2022 και άλλες 10 το 2023, μείωση ανεργίας, αύξηση στις εξαγωγές, υγιέστερος τραπεζικός τομέας και μικρότερος τραπεζικός κίνδυνος από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ρεκόρ στην άμεσες ξένες επενδύσεις και κυρίως, ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής μας ιδιοκτησίας».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, επεσήμανε εν κατακλείδι, «ενσωματώνουν τους στόχους για μείωση των ανισοτήτων, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενίσχυση των επιδόσεων συνολικά του κράτους μέσα από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές στη δικαιοσύνη, επιμονή στα θέματα κράτους δικαίου και διαφθοράς και βέβαια ενσωμάτωση στο σχεδιασμό μας των πολιτικών για τη διπλή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εισαγωγικώς αναγνώρισε ότι η Ευρώπη έκανε αργά, αλλά σε σωστή κατεύθυνση, βήματα, όπως με τον κοινό δανεισμό. Αλλά, όμως, δεν είναι επαρκή, διευκρίνισε. Μάλιστα, όπως παρατήρησε σε επόμενο σημείο της παρέμβασής του, η Γαλλία διεκδίκησε ένα πιο ήπιο δημοσιονομικό μονοπάτι, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα. Αντιθέτως, η χώρα μας απουσιάζει από τις σχετικές συζητήσεις, συμπέρανε.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο -και συντονιστή του πάνελ- Γιάννη Παπαγεωργίου για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το κόμμα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απάντησε δε, ως εξής: «Εμείς, ενισχυμένοι στην Ευρωβουλή, θα μπορέσουμε πολύ αποτελεσματικότερα να παίξουμε το ρόλο της γέφυρας μεταξύ πολιτικών ομάδων όπως η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές. Έχουμε δείγματα γραφής, όπως την πρόσφατη ψηφοφορία στο νόμο για το κλίμα».

Εστιάζοντας, τέλος, στα της ελληνικής οικονομίας, επικαλέσθηκε την πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που έκανε λόγο, όπως είπε, για «επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επενδυτικού κλίματος. Περιμένουμε να δούμε αν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα έρθει, θα λάβει υπ' όψιν του την ισχυρή πιθανότητα να μην έχουμε πολύ ευχάριστες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα σε σχέση με την οικονομία», τόνισε εξ άλλου.

Τέλος, ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, με τη νέα ιδιότητά του, αυτήν του πρέσβεως - μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ξεκίνησε την παρέμβασή του από την παρατήρηση ότι ως επί το πλείστον εξωγενείς είναι οι κρίσεις πλήττουν την Ευρώπη. Εν τέλει, «η Ευρώπη δεν προκαλεί κρίσεις, αλλά είναι εκείνη, η οποία κατ' εξοχήν τις υφίσταται -και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μία από αυτές». Ειδικώς για το κλίμα δε, υπογράμμισε, τέλος, ότι «ο αναπτυγμένος κόσμος χρειάζεται να επωμισθεί ένα σημαντικό βάρος στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα