Πολιτική

Συνδέουν αξιολόγηση με προσφυγικό


Ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων  επιχειρούν να φέρουν την ελληνική κυβέρνηση οι «σκληροπυρηνικοί» της ΕΕ και της Ευρωζώνης,  συνδέοντας την αξιολόγηση υλοποίησης  του προγράμματος στήριξης με  τους χειρισμούς στο προσφυγικό. Αξιοποιούν προς τούτο το γεγονός ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν ταυτόχρονα, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup  συμπίπτει χρονικά με την Σύνοδο Κορυφής, ενώ αύριο στο Euroworking Group ξεκινά η «πρόβα τζενεράλε» για την αξιολόγηση

Είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, οι οποίες όμως «διασταυρώνονται και αναπόφευκτα θα υπάρξει αλληλεπίδραση στις αποφάσεις των δύο θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της  Ευρωζώνης. Εστω κι αν επισήμως δεν το παραδέχεται κανείς, στην ατμόσφαιρα πλανάται ένα είδος «εκβιασμού», που καθίσταται εφικτός λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των αναγκών της χώρας μας.

Διπλωματικές πηγές χώρας-μέλους της ΕΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, όταν οι Ελληνες στρέφονται κατά της Αυστρίας ή άλλης χώρας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η ψήφος των χωρών αυτών μετράει στο Eurogroup.

Δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο προσφυγικό και της κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων με τις χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης,, εκτιμάται ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το Προσφυγικό θα κορυφωθούν θα κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

 Πρώτο τεστ στο EuroWorking Group

Παράλληλα θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση προόδου στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την επίτευξη των στόχων. Οι «διαθέσεις» των εταίρων-δανειστών θα φανούν στην αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου θα ξεκινήσει η τελική συζήτηση για την αξιολόγηση

 Το ζήτημα της επιστροφής της τρόικας είναι ανοιχτό, το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερα μέτρα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συγκλίσεις με τους δανειστές, αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις στο ασφαλιστικό και υιοθετώντας  τις απόψεις της Κομισιόν για το δημοσιονομικό κενό – κόντρα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί την 7η Μαρτίου, όταν  σε μία αίθουσα θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα και στην άλλη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με θέμα το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση θέλει επειγόντως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να πέσει το βάρος στο προσφυγικό. Εστιάζει λοιπόν στο αυριανό Euroworking Group, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου. Ομως οι διαφορές με το DNT  παραμένουν αγεφύρωτες, ενώ διάσταση απόψεων για πολλά θέματα υπάρχει και μεταξύ των Θεσμών.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Οι διαφορές εστιάζονται σε  τέσσερα σημαντικά ζητήματα που αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία": το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό κενό. Οποιαδήποτε ελάφρυνση ζητά η ελληνική πλευρά σε ένα από αυτά τα μέτωπα, οι δανειστές ζητούν να συνδυαστεί με «αντιστάθμισμα» σε κάποιο άλλο θέμα.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, η οποία συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα. Στην πράξη, όσες περισσότερες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο συνταξιοδοτικό, τόσο ευκολότερα θα κλείσει η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με το κουαρτέτο για τη μαύρη τρύπα μέχρι το 2018.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι σκληρές απόψεις του ΔΝΤ, οι οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Με δεδομένο πάντως ότι πολλές χώρες - κυρίως η Γερμανία- θέλουν να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά αναζητά μια χρυσή τομή: Να μετριάσει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς και οι διαδικασίες τελικής αξιολόγησης-εκταμιεύσεων να μην τραβήξουν σε μάκρος.

.