Με τον Πρέσβη της Γαλλίας Patrick Maisonnave συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στη δήλωσή του πριν την συνάντηση μεταξύ άλλων τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μία στιγμή «κατά την οποία η χώρα μας γίνεται αντικείμενο απίστευτων προκλήσεων εκ μέρους της γειτονικής Τουρκίας».
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή η προκλητικότητα η οποία στοχεύει στο να αναστατώσει το επίπεδο ασφάλειας και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την συνολική Ευρώπη η οποία προσβλέπει σε σταθερότητα και ασφάλεια σε όλη την ιστορική περιοχή της Μεσογείου και προφανώς και στο νοτιοανατολικό της κομμάτι».
Υποδεχόμενος τον Πρέσβη της Γαλλίας ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Mε ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων τον νέο Γάλλο πρέσβη ο οποίος εκτός από διακεκριμένος διπλωμάτης είναι και ιστορικός.
Έχει σπουδάσει μεταξύ άλλων και ιστορία και καλωσορίζοντας τον θα ήθελα να πω ότι εύχομαι και θα προσπαθήσω από τη μεριά μου κατά τη διάρκεια της εδώ θητείας του, οι ούτως ή άλλως στενές και παλαιότατες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας να ενισχυθούν και να διευρυνθούν για το καλό και των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης.
Η στιγμή κατά την οποίαν επισκέπτεται ο Γάλλος πρέσβης την ελληνική Βουλή είναι μία στιγμή κατά την οποία η χώρα μας γίνεται αντικείμενο απίστευτων προκλήσεων εκ μέρους της γειτονικής Τουρκίας η οποία πλέον φαίνεται πως αποφάσισε να μεταφέρει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος -οι οποίες ισχύουν από το 1974- σε επίπεδο πλέον ευρύτερο σε επίπεδο γενικευμένης αναστάτωσης της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εμείς ως χώρα θα κάνουμε το χρέος μας και ως χώρα ακριτική των ευρωπαϊκών συνόρων που θα τα προασπίσουμε και διπλωματικά και με όποιον άλλον αποφασιστικό τρόπο χρειάζεται.
Αλλά θεωρούμε πως αυτή η προκλητικότητα η οποία στοχεύει στο να αναστατώσει το επίπεδο ασφάλειας και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την συνολική Ευρώπη η οποία προσβλέπει σε σταθερότητα και ασφάλεια σε όλη την ιστορική περιοχή της Μεσογείου και προφανώς και στο νοτιοανατολικό της κομμάτι.
Έχουμε εντυπωσιακές παραδοσιακές σχέσεις σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και στον τομέα της άμυνας. Τα ελληνικά εναέρια σύνορα αλλά και τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα που είναι και Ευρωπαϊκά, τα προστατεύουν Έλληνες στρατιωτικοί αλλά και αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που έχουν κατασκευαστεί στη φίλη και σύμμαχο Γαλλία.
Αυτή η συμμαχία αυτό το δέσιμο με τη Γαλλία δεν αφορά μόνο το παρελθόν αφορά το παρόν και το μέλλον, για αυτό και όταν έχει κανείς δίπλα του έναν Γάλλο πρέσβη που είναι και ιστορικός, νιώθει διπλά σίγουρος ότι αυτή η σχέση, η δοκιμασμένη σχέση από την εποχή του Ναυαρίνου επειδή ακριβώς έχει ρίζες, έχει και προοπτική», είπε.
Από την πλευρά του ο Patrick Maisonnave δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε για τη θερμή υποδοχή και ιδιαίτερα για τη σημασία την οποία αποδίδεται στην ιστορία και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι και εσείς έχετε γνώσεις σε βάθος στο θέμα της ιστορίας.
Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μέσα στην Ελληνική Βουλή, είναι ένα ραντεβού μία συνάντηση με την ιστορία, μία μεγάλη ευκαιρία συνάντησης με την Ελληνική Δημοκρατία, την οποία αγαπάμε και η οποία τόσο πολύ μας έχει εμπνεύσει και μας έχει προσφέρει τόσα πολλά πράγματα.
Γνωρίζουμε επίσης ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε η Γαλλία την εποχή του πολέμου της ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα έχει εμπνεύσει πάρα πολύ τη Γαλλία Οι διμερείς μας σχέσεις είναι πυκνές, βαθιές παλιές και ιστορικές. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας το παρελθόν ατενίζουμε από κοινού το μέλλον.
Η Γαλλία υπήρξε στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας κατά τον ίδιο τρόπο όπως και αντίστροφα η Ελλάδα είναι πάντοτε συνδεδεμένη με την ιστορία της Γαλλίας. Αυτό ακριβώς καθιστά εύκολες και ευχάριστες στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς μας αλλά επίσης και ανάμεσα στους πολιτικούς υπεύθυνους αλλά και ανάμεσα στις δύο κοινωνίες.
Το είπατε κύριε πρόεδρε αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στο επίπεδο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και γνωρίζουμε ίσως περισσότερο από τον καθένα, ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η Ελλάδα κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα τα συζητήσουμε με ποιο ιδιωτικό τρόπο αυτό τα θέματα μεταξύ μας σε λίγο.
Η Γαλλία πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένας εταίρος πρώτης επιλογής για όλες τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα για θέματα τα μεταναστευτικά, για τα θέματα ασφάλειας και για τα θέματα άμυνας προφανώς. Από την πλευρά μου έρχομαι από μία χώρα από την οποία είμαι ευτυχής και υπερήφανος για το ρόλο τον οποίο έπαιξε τα δέκα τελευταία χρόνια.
Αναγνωρίζετε ότι η χώρα μου υπήρξε παρούσα στις πάρα πολύ λεπτές και δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα όταν ετέθη το θέμα της παρουσίας της ή της μη παρουσίας της μέσα στην Ευρωζώνη.
Σήμερα νέες προοπτικές ανοίγονται στο οικονομικό επίπεδο Η Ελλάδα σηκώνει το κεφάλι. Νέες προοπτικές ανοίγονται σε οικονομικό επίπεδο όπως χθες, όπως σήμερα έτσι και αύριο η Γαλλία έχει σκοπό να συνοδεύσει την επιστροφή της Ελλάδας και να σταθεί στο πλευρό της ως ένας ευνοούμενος εταίρος.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να υπογραμμίσω το ρόλο του Ελληνικού Κοινοβουλίου το όποιο τους τελευταίους μήνες έχει κάνει προσπάθειες πάρα πολύ σημαντικές. Όλη αυτή η νομοθετική εργασία είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτρέψει την Ελλάδα όχι μόνο την απογείωση της χώρας που είναι κάτι που περιμέναμε που είναι κάτι το επιθυμητό όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα από τη Γαλλία», κατέληξε.