Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη και τα μέλη του, σχετικά με τις θέσεις της Ένωσης για τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για θεσμικά θέματα που άπτονται της κυοφορούμενης αναθεωρητικής παρέμβασης της Κυβέρνησης στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη».
Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, επισημάνθηκε ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης προχωρά και θα αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με βασικούς άξονες: τις αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους ΟΤΑ των δύο βαθμών και το Κράτος, τα ζητήματα εσωτερικής διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον εκλογικό νόμο και τη θέσπιση ενός δικαιότερους συστήματος χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι παρά τις δεδομένες δημοσιονομικές συνθήκες και τις Συνταγματικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, πολλά ώριμα ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν αντικείμενο της επερχόμενης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης.
Ως «δείγματα γραφής» της Κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία τυχαίνουν μιας ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από τους αιρετούς, παρατέθηκαν στη συνάντηση τα εξής οικονομικά και θεσμικά μέτρα:
· Τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 (500 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ) για έργα Ύδρευσης - Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, Αντιπλημμυρικών έργων, για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, για την ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων και, τέλος, για την αναγκαία αναμόρφωση των Παιδικών Χαρών.
· Τα 95 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επίσης μέσα στο έτος.
· Η επανάληψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δήμων, που το 2017 δόθηκε σε 85 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δΟΤΑ, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ.
· Η προώθηση, συνολικά 8.845 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες στην καθαριότητα και αλλού, ο οποίος «θωρακίζει» τους δήμους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της καθαριότητας και τερματίζει την «πολιτική ομηρία» μέσω της αξιοποίησης συμβασιούχων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
· Η έναρξη της συνεργασίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, για την απλοποίηση διαδικασιών και την προτυποποίηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, που επιδιώκει να χτυπήσει αποφασιστικά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές δομές.
Η ενεργοποίηση του «Μητρώου Πολιτών», ενός εμβληματικού έργου που εγκαινιάζει μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τις Δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αλλάζει και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των διασυνδεδεμένων φορέων, καθώς και των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων της χώρας.