Πολιτική

Συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιστημονικών Φορέων


Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για να εκθέσουν τις απόψεις τους θα έχουν σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι όλων των Επιστημονικών Φορέων.

Η συνάντηση θα γίνει στις 09:30 το πρωί, στο Υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) ενώ, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:00 θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά την κοινή σύσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο & το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, την Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, την Ένωση Ελλήνων Χημικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ), αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους από το διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το προσχέδιο για τον νέο ασφαλιστικό νόμο και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις κ.λπ..

Οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι το παρόν προσχέδιο για το ασφαλιστικό, ακόμη και με τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί διατηρεί απροκάλυπτα τον φορολογικό και δημοσιονομικό του χαρακτήρα, αγνοώντας τις αρχές του ασφαλιστικού δικαίου. Αυτό επιβεβαιώνεται, μάλιστα, και από την παράλληλη συζήτηση στη Βουλή. 

Όπως λένε, ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος. Ενώ, ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και επιφυλάσσονται, όταν θα έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και μελέτες αναλογιστικές, να προβούν και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.