Πολιτική

Συνάντηση Αβραμόπουλου με ΥΠΕΣ Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας για το προσφυγικό


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι για να αναζητήσουν μια «συντονισμένη προσέγγιση» προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στην Ιταλία, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με συνεχείς και μαζικές αφίξεις μεταναστών στα λιμάνια της, γνωστοποίησαν χθες συγκλίνουσες πηγές.

Η συνάντηση των Ζεράρ Κολόμπ, Μάρκο Μινίτι και Τόμας ντε Μεζιέρ, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα γίνει λίγα εικοσιτετράωρα αφού η Ιταλία, μπροστά στις συνεχείς αφίξεις μεταναστών στις ακτές της, απείλησε - την Τετάρτη - ότι θα σταματήσει να δέχεται τον ελλιμενισμό ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο.

«Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και ο επίτροπος Αβραμόπουλος, θα έλθουν για να συναντηθούν με τον υπουργό Ζεράρ Κολόμπ στο Μποβό», δήλωσε μια πηγή ενημερωμένη για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ιδέα είναι να υπάρξει μια συντονισμένη και σχεδιασμένη προσέγγιση στις μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο» και να «εκτιμηθεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο τους Ιταλούς» ενόψει του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την 6η Ιουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Ρώμη έχει καλέσει επανειλημμένα τους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς πάνω από 73.300 αφίξεις μεταναστών, αριθμός αυξημένος κατά 14% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως από τη Λιβύη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πάνω από 10.200 μετανάστες διασώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στα ανοικτά της Λιβύης. Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν πολλά ξένα πλοία, αλλά και σκάφη ναυλωμένα από ΜΚΟ.

«Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους αριθμούς, η κατάσταση θα πάψει να είναι διαχειρίσιμη ακόμη και για μια σπουδαία και ανοικτή χώρα όπως η δική μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα από την Οτάβα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε από την πλευρά του την ΕΕ να συνδράμει «σθεναρά» τη Ρώμη.

Η Κομισιόν κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση σε διάλογο. «Κατανοούμε τις ανησυχίες της Ιταλίας και υποστηρίζουμε την έκκλησή της να αλλάξει η κατάσταση», δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά «κάθε αλλαγή πολιτικής πρέπει καταρχήν να συζητείται με τα άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε η ίδια.

Την Πέμπτη στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι θέλουν να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ιταλία. Η Μέρκελ σημείωσε ότι η χώρα της θα αναλάβει πρωτοβουλία για να βοηθήσει τη Ρώμη, αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ενώ και ο Μακρόν εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει, υπενθυμίζοντας όμως ότι το 80% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ιταλία είναι οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι θα συζητηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα περαιτέρω μέτρα για να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ελλάδα να χειριστούν τις αφίξεις μεταναστών.

Μια από τις προτάσεις που έγιναν πρόσφατα είναι τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να ελλιμενίζονται στη Βαρκελόνη ή στη Μασσαλία.