Πολιτική

Συναλλαγές ETF ενάντια στην τάση


Γιατί δεν βλέπουμε αλγοριθμικά συστήματα που χρησιμοποιούν τον όγκο; Φαίνεται ότι όλα τα συστήματα χρησιμοποιούν την τιμή, μερικές φορές ως ανοίγματα (spreads) όπως στις συναλλαγές ζευγών, μερικές φορές τη δομή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, συχνά την αναλογία EURUSD ή αργού πετρελαίου. Αλλά σπάνια λαμβάνεται υπόψη ο όγκος στην απόφαση, εκτός από όταν επιλέγουμε τις μετοχές με μεγαλύτερη ρευστότητα ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ωστόσο, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο που ενεργούν οι αγοραστές και οι πωλητές, τη δυναμική για διαφοροποίηση και, κατ ‘ ελάχιστον, ένα ακόμη κομμάτι του παζλ.

» Η κλασική ανάλυση διαγραμμάτων λέει ότι η αύξηση του όγκου επιβεβαιώνει την τάση, ενώ η αύξηση των τιμών με παράλληλη μείωση όγκου αποτελεί μια ευκαιρία για πώληση. Αυτό έχει νόημα, αλλά ο όγκος από τη μια μέρα στην άλλη είναι πολύ ασταθής. Η εκτίμηση του μέσου όρου βοηθάει, αλλά εισάγει επίσης τη χρονική υστέρηση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία λιγότερο έγκαιρη. Ο όγκος στις περισσότερες αγορές μειώνεται το καλοκαίρι, όταν αποσύρονται πολλοί επενδυτές. Επίσης, ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστες τιμές κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο, και ελάχιστες γύρω στο μεσημέρι, όταν οι επενδυτές κάνουν διάλειμμα για γεύμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναξιόπιστα σήματα εκτέλεσης συναλλαγών. 
Το πιάσατε το νόημα. Ο όγκος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου όλοι φαίνεται να συμφωνούμε σχετικά με τη σημασία του – όταν ξεφεύγει πολύ πάνω από το σύνηθες επίπεδο συναλλαγών. Υποδεικνύει συνεχώς μια αλλαγή στην κατεύθυνση.

Βασικοί κανόνες εκτέλεσης συναλλαγών

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, χρειαζόμαστε τα εξής:

1.     Ένα μέτρο ακραίου όγκου
2.    Έναν τρόπο αναγνώρισης της τρέχουσας κατεύθυνσης της μετακίνησης της τιμής
3.    Έναν κανόνα κατοχύρωσης κέρδους επειδή δεν αναμένουμε μια βιώσιμη αντιστροφή
4.    Τον μέγιστο αριθμό των ημερών διατήρησης της συναλλαγής
5.    Ένα μεγάλο σύνολο αγορών για να ελέγξουμε τη στρατηγική

Ας αναλύσουμε το κάθε ένα εν συντομία.

Αποφασίζοντας πότε ο όγκος είναι ακραίος

Χρησιμοποιώντας μετοχές, θα υπολογίσουμε τον μέσο όρο του όγκου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, 60 ημερών, εκτέλεσης συναλλαγών (περίπου τρεις μήνες), στη συνέχεια θα βρούμε την ακραία αναλογία του σημερινού όγκου προς το μέσο όγκο. 
Μερικές φορές, μια ακραία τιμή όγκου ακολουθείται από μια άλλη. Αν χρησιμοποιήσουμε το μέσο όρο των 60 ημερών από χθες, τότε μια συνεχής ακολουθία από ακραίες τιμές θα προκαλέσει απότομη άνοδο του μέσου όρου και μπορεί να μη λάβουμε ένα δεύτερο σήμα ακραίου όγκου. Για να αποφευχθεί αυτό, απλώνουμε χρονικά το μέσο όγκο, κι έτσι η σημερινή αναλογία είναι ο σημερινός όγκος δια το μέσο όρο των 30 προηγούμενων ημερών. Μπορείτε επίσης να πάρετε τον μέσο όρο περισσότερων ημερών. Πόσο υψηλή πρέπει να είναι η ακραία τιμή για να προκληθεί συναλλαγή; Επειδή η αγορά μετοχών μεροληπτεί προς τα πάνω, τα όρια αγοράς και πώλησης δεν θα είναι συμμετρικά. Θα αγοράζουμε όταν η κατεύθυνση της τιμής θα είναι κάτω και η αναλογία ακραίας τιμής θα είναι 1,5, 50% μεγαλύτερη από το σύνηθες. Θα είμαστε πιο απαιτητικοί για την πώληση και θα αναμένουμε αναλογία ακραίας τιμής ίση με 2.0, δύο φορές μεγαλύτερη. Υπάρχει ένα trade-off στις χαμηλότερες αναλογίες που παράγουν λιγότερο αξιόπιστα σήματα και στις υψηλότερες αναλογίες που δεν παράγουν αρκετά σήματα. 

Μέγιστος χρόνος εκμετάλλευσης

Δεν πιστεύουμε ότι οι αντιστροφές που υποδεικνύονται από ακραίες τιμές όγκου έχουν μακρά μνήμη, κι έτσι θέτουμε αυθαίρετα τις πέντε ημέρες ως μέγιστο χρόνο εκμετάλλευσης. Αυτό μας δίνει μια ή δυο ημέρες μετά από την είσοδο για να μετακινηθεί η τιμή στη λάθος κατεύθυνση, αλλά εάν δεν υπάρξει διόρθωση μετά από πέντε ημέρες, πραγματοποιούμε έξοδο.
Δεν πρόκειται να υπάρξει stop-loss, επειδή πρόκειται για μια συναλλαγή μέσης αντιιστροφής. Δηλαδή, συναλλασόμαστε ενάντια στην κατεύθυνση της μετακίνησης της τιμής, κι έτσι αναμένουμε πλήρως να έχουμε κάποια απώλεια κατά την πρώτη ημέρα. Αν περιμένουμε για μια αντιστροφή πριν από την είσοδο, μπορεί να χάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους. Ίσως γνωρίζετε ότι το προφίλ αυτού του τύπου εκτέλεσης συναλλαγών είναι πολλά μικρότερα κέρδη με μια περιστασιακή μεγάλη απώλεια. 

Κατοχύρωση κερδών

Μπορεί να μην έχουμε stop-loss, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε κέρδη και να εξέλθουμε νωρίς. Και πάλι, αυτό θέλουμε να είναι ασύμμετρο. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μετακινήσεις τιμών στις μετοχές είναι πολύ διαφορετικές για αγορές και για πωλήσεις θέσεων. Οι τιμές μετακινούνται προς τα πάνω αργά αλλά πέφτουν γρήγορα. Έτσι, για θέσεις αγοράς, η κατοχύρωση κερδών είναι μόνο 75 μονάδες βάσης και για θέσεις πώλησης είναι 100 μονάδες βάσης (1%).

Αναδημοσιευση από το περιοδικό Traders