Οικονομία

"Σήμα" για εξοπλισμούς: Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες- Συναινεί η ΕΕ


Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικού ελλείμματος, λαμβάνει όπως φαίνεται την ευρωπαϊκή έγκριση. Την καθόλα θετική και ωφέλιμη είδηση για τα ελληνικά συμφέροντα, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνδιάσκεψη του Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες. 

Οι μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας τις οποίες συζητούν εκτενώς οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, θα εμπεριέχουν ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, όπως είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας επέμεινε στην έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος, έχοντας στο πλευρό της την Ιταλία (με επίσης υψηλές αμυντικές δαπάνες) αλλά και τη Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου «φαίνεται ότι το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον την συναίνεση των  κρατών μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, προέκυψαν και άλλες δύο θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ειδικότερα όπως τόνισε «πρώτον, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς το Σχέδιο Προϋπολογισμού που υποβάλαμε εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις». 

Όπως αναφέρει το υπουργείο, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, εγκρίθηκαν τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις 7 χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ευρωζώνης. Επιπλέον, συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

 Δεύτερον, επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με θετικές αναφορές για τον χαρακτήρα των προγραμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση». 

Διαβαστε επισης