Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της αύξησης επιδότησης για τους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση σπεύδει να παρέμβει πριν φθάσει στους καταναλωτές η επόμενη «φουρνιά» λογαριασμών, που θα επηρεασθούν από την κατακόρυφη αύξηση στην τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών «άναψε πράσινο» στο υπουργείο Ενέργειας για το ποσό που θα απαιτηθεί για την αύξηση της επιδότησης και επίκεινται άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ποσό της επιδότησης και η αντίστοιχη κρατική δαπάνη θα χρειασθεί να αυξηθούν σημαντικά για το τελευταίο δίμηνο του έτους, ακολουθώντας το ράλι των ενεργειακών τιμών.
Τον Οκτώβριο, η μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα εκτινάχθηκε 50% υψηλότερα, από τα 134,7 στα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη διόγκωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η κυβέρνηση ακολουθεί τις αυξήσεις, έχοντας ανοίξει αυτόν τον κύκλο επιδοτήσεων στους καταναλωτές από τα 9 ευρώ για κάθε λογαριασμό στα 18 ευρώ και πλέον η νέα επιδότηση αναμένεται να πλησιάσει τα 30 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και να τα υπερβεί. Η κρατική δαπάνη για αυτή την αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση και τη ΡΑΕ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος στην ελληνική αγορά, καθώς αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Η αυριανή τιμή χονδρικής έχει διαμορφωθεί στα 212,72 ευρώ και η Ελλάδα, αν και δεν έχει τα θλιβερά πρωτεία στην Ευρώπη, δεν παύει να αποτελεί μια από τις εθνικές αγορές όπου οι τιμές ξεπερνούν το όριο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβληματίσθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες για το γεγονός ότι η μικρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που είχαν φθάσει στα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα μέσα Οκτωβρίου και πλέον κυμαίνονται γύρω στα 70-80 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για αύξηση της παροχής στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν έχουν προκαλέσει κάποια αποκλιμάκωση και στις χονδρικές του ρεύματος στην ελληνική αγορά.
Οι καθετοποιημένοι πάροχοι, που κλήθηκαν από τη ΡΑΕ να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, απάντησαν ότι οφείλεται σε ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Δεν υπάρχει δυνατότητα για προμήθειες αερίου μέσω spot αγοράς, ώστε να φανούν άμεσα οι διαφοροποιήσεις στις διεθνείς τιμές και τα συμβόλαια κλείνονται για κάθε μήνα με βάση τις τιμές του προηγούμενου, γι' αυτό και υπάρχει πάντα μια διαφορά φάσης στην προσαρμογή των τιμών ρεύματος στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου, που φάνηκε σήμερα ότι συνεχίζεται, καθώς η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αερίου σε πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις, θα αργήσει να περάσει στις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα, αφού θα χρειασθεί αρκετός χρόνος για να επανέλθουν οι τιμές του αερίου σε «φυσιολογικά» επίπεδα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα χρειασθεί να συνεχισθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να προστεθεί κονδύλι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στον νέο προϋπολογισμό για να καλυφθεί η δαπάνη τον επόμενο χρόνο.